27 Mai 22

Zilele Memorialului Gherla, 9-12 martie 2022

Dacă în urmă cu doi ani izbuteam să petrecem împreună Zilele Memorialului Gherla în chiar ultima clipă de dinainte ca interdicțiile oficiale să transforme viețile noastre într-o experiență cu gust de Gulag postmodern, acum ne reîntâlnim în prima zi de după încetarea oficială a „stării de alertă”.
Doi ani în care pentru mica noastră obște s-au întâmplat, parcă, o mie și una de încercări, suferințe, căderi și ridicări. Iată-ne ajunși încă o dată la hramul mănăstirii noastre, în Sfântul și Marele Post, ca să facem pomenirea sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei și a înaintașilor noștri care s-au nevoit pentru Hristos în temnițele comuniste.
Miercuri vom sluji împreună cu IPS Părinte Mitropolit Andrei la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla. Joi și vineri vom călători prin țară, la două din vămile pământești unde acum se află refugiații războiului din Ucraina, cu o vorbă de mângâiere și cu un pachețel cu turtă de mucenici făcuți în obștea Gherlei, după rânduială. Sâmbătă ne reîntâlnim la Memorial, cu grupul nostru psaltic, care a căpătat un nume acum, „Keramos” (care înseamnă „olar”, un simbol atât al istoriei vetrei noastre de lut din Dealul Cărămidăriei, cât și al Țarinii Olarului), pentru a lansa un nou CD și o carticică, amândouă cuprinzând Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici.
Iată orarul Zilelor Memorialului Gherla:
9 martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști
ora 09.30
Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici - Memorialul Gherla
Liturghie arhierească a Darurilor mai Înainte Sfințite, în sobor de preoți condus de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului
Ora 12.00
Memorialul Gherla - Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei
Parastas de Comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca
Ora 15.30
Radio Renașterea
Lansare și Premieră a CD-ului „Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici”, cântate de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla
10-11 martie 2022, Sighet și Fântâna Albă
Pomeniri la locurile de jertfă ale prigoanei comuniste
Întâlnire cu refugiați din Ucraina
12 martie 2022
Ora 18.00
Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla
Concert al Grupului psaltic „Keramos”
Lansarea CD-ului și carticelei cu Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei
Ca și în alți ani, nimic din toate acestea nu se va face fără Voia Domnului și fără jertfa obștii, la care nădăjduiesc și pentru care mulțumesc. Post cu folos! Vă așteptăm cu drag!
P. Grigorie Benea

Sursă: Laurenţiu Dumitru, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe