19 Ianuarie 22

ZĂMISLIREA SFINTEI ANA, MAMA PREASFINTEI NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU.

- Sfinții Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, sunt prăznuiți pe 9 septembrie, iar pe 9 Decembrie cinstim "Zamislirea Sfintei Fecioare Maria", de Dreapa și Sfânta Ana .
- Ioachim se trăgea din Bethleem, din neamul lui David, seminţia lui Iuda.
Din acelaşi neam şi din aceeaşi seminţie se trăgea şi Ana.
Era fiica preotului Matan şi a soţiei sale, Mariam.
- La 30 de ani, Ioachim s-a căsătorit cu Ana, care avea 20 ani. Proaspăta familie s-a aşezat în Ierusalim, aşteptând cu nerăbdare să zămislească prunci.
- Au trecut anii și Dreapta Ana nu a mai avut copiii.
Pe atunci era o ruşine ca o familie tânără să nu aibă copii.
Cei fără copii erau jigniţi şi desconsideraţi peste tot, şi la adunările de familie, şi între prieteni, şi în public, ce durere şi ce mare ruşine trăiau Ioachim şi Ana, neavând copii.
- Au mai trecut anii, dar Dreapta Ana s-a trecut cu vârsta și prunci nu a mai zămislit.
- Cu toate acestea, nu au deznădăjduit niciodată, deoarece se rugau neîncetat, aşa încât Ana a ajuns la 60 de ani, iar Ioachim la 70 de ani. Şi erau tot fără copii.
- În luna octombrie era sărbătoarea corturilor la evrei, iar bătrânul Ioachim a mers la templu, la Ierusalim, pentru a aduce daruri bogate, doar-doar îl va îndupleca pe Dumnezeu să-Şi arate minunea Sa.
In spatele lui veneau şi alţi închinători cu daruri în mâini. Se formase un șir lung de rugători.
- A apărut vestitul preot Rubeim pentru a primi darurile lor și arhiereul Isahar.
Primul era bătrânul Ioachim, însă Rubeim îi spune: „Stai! Tu nu ai copii şi de aceea nu îţi este îngăduit să aduci primul darurile tale lui Dumnezeu.
Ioachim, rănit, a ascultat şi, fără nici un cuvânt, din capul rândului s-a dus ultimul, sub privirile tuturor. A dat darurile la sfârşit preotului şi s-a întors cu inima frântă acasă.
„Grea cruce lipsa copiilor - îi spuse Anei.
 Trebuie să adâncim postul şi rugăciunea, poate ne va auzi Domnul.
Tu stai aici, acasă, şi fă-ţi rânduiala ta, eu voi urca în munte şi mă voi nevoi acolo, şi, dacă Domnul ne va dărui copil, nu-l vom ţine pentru noi, ci-l vom oferi Lui. Al Lui să fie!"
- Ioachim, în ciuda celor 70 de ani ai săi, a urcat în munte şi s-a aşezat la rugăciune;
 „Nu voi mânca, îşi spuse, şi nu voi bea, de nu mă va auzi Domnul. Hrana şi băutura mea va fi rugăciunea." Aşa a zis şi aşa a făcut.
- Ana, de 60 de ani, se ruga în casă, îşi spunea rugăciunile plângând:
"Doamne, şi pământul aduce roadă, şi păsările fac pui, şi fiarele nasc. Eu cu cine mă asemăn, Doamne?"
- Şi, minune mare! înfruntarea publică cu care preotul l-a întâmpinat pe Ioachim, în Ioc să-l stârnească împotriva lui Dumnezeu şi a preotului, l-a adus pe acesta mai aproape de Dumnezeu. Mai aproape de Dumnezeu a ajuns şi Ana, soţia sa. Iată ce smerenie curată le-a îngŕadit sufletul.
- Ana era de 60 de ani şi Ioachim de 70 de ani, iar la o aşa vârstă înaintată încă îl rugau pe Dumnezeu să le dăruiască un copil.
 Inchipuiţi-vă între vecini o familie fără copii, bărbatul să fie de 70 de ani şi soţia de 60 de ani, şi să-l auziţi pe soţ rugându-L pe Domnul să-i dăruiască un copil. Şi pe soţie s-o auziţi la fel.
- Pentru cei necredincioşi, asta ar fi o nebunie, din pricină că nu au credinţă.
Şi totuşi aceasta este credinţa adevărată. „Credinţa nu este doar când spui: Cred că la Domnul toate sunt cu putinţă!, ci atunci când zici: Cred că tot ceea ce cer voi primi!" (Scara-Filocalia)
- Ioachim şi Ana credeau şi spuneau:
"Pentru noi, oamenii, poate fi cu neputinţă să mai avem un copil, dar la Dumnezeu toate sunt cu putinţă. Şi asta contează."
Pe această credinţă s-au sprijinit şi au cerut în rugăciunile lor ceea ce omeneşte era imposibil. Şi rugăciunea lor a fost ascultată.
- Au trecut 40 de zile de rugăciune intensă și post aspru şi de multe închinăciuni. Preabunul Dumnezeu a fost mişcat văzându-i pe aceşti bătrânei având bunătatea copiilor mici, credinţa nezdruncinată în El şi rugăciunea cu osteneală şi durere.
 Şi-a ascultat cererea lor nebunească pentru alţii. A trimis îngerul să le vestească.
- Acesta l-a vizitat în munte pe Ioachim, zicându-i: "Bucură-te, Ioachime, Dumnezeu a auzit rugăciunea ta, mergi acasă! Iar pe Ana a vizitat-o în casă, zicându-i: Bucură-te, Domnul a auzit rugăciunea ta, vei naşte o odraslă ce va fi slăvit pe faţa întregului pământ! Iată, şi bărbatul tău Ioachim vine!
- Bătrânul Ioachim parcă prinsese aripi cu care a zburat spre casă. Ana îl aştepta în poartă şi, alergând, s-au îmbrăţişat:
"Domnul ne-a binecuvântat, Slavă lui Dumnezeu!"
- Mai apoi, Ana a simțit în pântece că a rămas însărcinată, eveniment pe care Biserica îl prăznuieşte cu multă bucurie în data de 9 decembrie, deoarece din ea s-a născut dulcele rod.
- Astăzi în ziua a 9-a a acestei luni se face pomenirea "Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de către Sfânta și Dreapta Ana.
- Cu rugăciunile Sfinților părinți Ioachim și Ana, miluește-ne pe noi Doamne!
- Sfârșit și lui Dumnezeu laudă!
MORALA:
"CREDINȚA MUTĂ MUNȚII"!(Sf.Evanghelie).
- "Ce este cu neputință la oameni, este cu purință la Dumnezeu"!(Sf.Evanghelie).

Sursă: Părintele Calistrat Chifan, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe