08 Decembrie 22

Vedeta și Ortodoxia, baba și fotbalul

Dragii mei,
Vad ca este din ce in ce mai greu sa te faci inteles cand vorbesti ortodox, asa ca o sa incerc sa fac o analogie intre ortodoxie si fotbal.
Desigur in fotbal inamicul este aproapele si in ortodoxie inamicul e diavolul.
Exista 4 feluri de a participa la un meci de fotbal
1. Sa privesti meciul la TV
2. Sa te duci in tribuna si evrntual sa scandezi pentru echipa favotita
3. Sa fii in echipa dar pe banca de rezerve
4. Sa fii in teren
Pentru fiecare din cele 4 categorii de oameni exista niste oameni care "stiu" sa dea sfaturi despre forbal celorlalti din categoria lor.
1. Adica pentru cei ce se uita la tv vin unii si analizeaza ceea ce tocmai au vazut. Si se pricep sa explice ce ar fi trebuit sa fie facut sau nu.
2. Cand te duci in tribuna ai ocazia sa te faci auzit uneori de catre cei ce joaca si sa le spui "in fata" anumite lucruri. Si aici sunt diversi sfatuitori care exprima opinii ce dau tonul. Reprezentativi sunt aici sefii de galerii care sunt cu totul altfel in ce priveste raportarea la fotbal fata de cei ce privesc la TV
3. Apoi sunt rezervele care sunt cei ce stau pe banca in timpul meciului. Acestia stiu ce-i aia fotbal pentru ca vin la 2 antrenamente pe zi, fac efort, stiu sa loveasca mingea, chiar joaca la antrenamente cu coechipierii. Desigur, meciul de la antrenament nu se compara in nici un fel cu meciul oficial. Jos palaria pentru efort. Dar din randul lor sunt multi care nu stiu cum sa mai submineze pe titular ca sa-i ia locul. Nu muncind mai mult la antrenamete ci pur si simplu apeland la diverse pile ca sa ajunga la rezultatul dorit.
4. Apoi sunt titularii -adica cei ce stiu EXACT ce-i ala fotbal. Stiu ce inseamna riscul de a te accidenta adversarul. Stiu ce inseamna sa iei coate in gura si in coaste. Stiu ce insemna sa iei capete in fata. Stiu ce inseamna sa fii la capatul puterilor si sa mai tragi de tine un pic.
Credeti-ma ca oricata imaginatie ai avea nu te poti pune in locul titularului, NU AI CUM. Nu stii din proprie experienta ce inseamna durerea de muschi. Nu ai cum sa-ti imaginezi durerea provocata de adversar cand intra cu crampoanele la tibie. Nu stii ce inseamna sa cazi cand alergi la vitexa maxima.
Acesti titulari sunt cei ce invata cum sa fie mai putin dureros tot ce am descris mai sus. NU LIPSIT DE DURERE CI MAI PUTIN DUREROS in asa fel incat sa mai poata juca si meciul urmator.
INCEPETI SA VEDETI ANALOGIA? daca nu o sa incerc sa fiu mai explicit.
Membri bisericii, adica cei botezati sunt si ei cam la fel.
1. Cei ce sunt botezati dar spun ca au credinta in suflet si nu e cazul sa mai mearga la Biserica. Categoria NNFL cum le spun eu. NNFL = nespovedit, neimpartasit si fara lumanare. Cam asa sfarsesc toti. Nu au avut timp TOATA VIATA sa se spovedeasca.
2. Marea majoritate a asa zisilor crestini practicanti sunt cei ce vin la Biserica din tot felul de motive inclusiv de plictiseala. Nu-i intereseaza nimic din asceza ortodoxa, din indumnezeire. Pur si simplu bifeaza acolo si practica un crestinism dupa ureche. Ei sunt cei ce cer diverse "sfaturi" de la tot felul de maimute duhovnicesti - vedete tv sau internet despre tot felul de chestii (majoritatea lumesti). Crestinul care stie niste lucruri si le transforma in lozinci. Gen "sa nu judecam". Amesteca ortodoxia cu zodiile sau yoga. Are păreri personale despre ortodoxie. Vede asceza ca pe ceva habotnic.
Datatorii de sfaturi - GIBONI DUHOVNICESTI sunt majoritatea celor care apar in media si on line si fac UN IMENS DESERVICIU ortodoxiei. Sunt ca sefii de galerie care "se pricep" sa fie si antrenori si medici sportivi si finantatori, etc. Sunt descrisi in toata "splendoarea" lor de catre Domnul in Cap. 23 al Evangheliei dupa Matei. Cititi ca sa nu mai intru in amanunte.
Sunt niste insi care vorbesc din carti (unii chiar ff bine si de aia pacalesc pe crestinii de tip 2), care in viata lor nu s-au confrunta cu advesarul PE BUNE ci doar prin caderea lor in diverse pacate.
3. Rezervele sunt cei care chiar vor "sa joace" - ff putini la numar. Aici intra majoritatea monahilor si ceva dintre mireni.
Acestia stiu ce insemna sa postesti, sa citesti carti duhovnicesti SI SA TE STRADUIESTI SA APLICI ce scrie acolo. Sa faci nevointa  ca sa-ti strunesti trupul si gandurile (dormitul pe suprafete tari,  somnul in frig, macatul dupa ora 15 sau 18, postul negru in zilele de post, etc). Genul asta de oameni nu vor intreba nici o data o maimuta duhovniceasca ceva, ci vor intreba un Titular, adica unul care l-a vazut pe dracu si care stie sa lupte cu el.
4. Titularul este acela care stie ca si-o va lua ZILNIC. dar incearca sa nu o ia atat de garv incat sa nu mai continue sa joace. Acesta stie ce insemna sa transpiri la rugaciune cerand ajutorul Domnului ca sa nu se imprastie mintea. Stie sa aplice PE LOC diverse formule de transformare a energiilor psihologice in energii duhovnicesi ca sa nu alimenteze patimile. Poate sa trateze la fel ocara si lauda. ETC.
Mai clar nu cred ca ma pot exprima!
Doamne ajuta!

Autor: Cătălin Rusu, Facebook.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe