08 Decembrie 22

Valoarea sufletului mai mare decât o lume întreagă pentru că sufletul este darul inestimabil făcut de către Dumnezeu omului

Iubiți credincioși, atunci când vorbim despre suflet, trebuie să fim conștienți de faptul că noi suntem pentru Dumnezeu cununa creației și icoană a dumnezeirii. Aceasta pentru că suntem zidiți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu si, de aceea, nu avem dreptul de a acoperi cu ceața întunericului icoana de lumină zugrăvită în fiecare dintre noi. Prin urmare, trebuie să ne lucrăm asemănarea cu Sfântă Treime. Omul creat atât de înălțător după chipul lui Hristos, după chipul Sfintei Treimi are menirea de a lupta până la capăt pentru a-și menține demnitatea reabilitată prin jertfa și Învierea Domnului Hristos. În acest context sănătatea sufletească, dar și cea trupească trebuie să reprezinte prioritatea fiecărui credincios. Evident că pentru a avea un trup sănătos primordială este sănătatea sufletului. O inimă neîntinată știe că dragostea dumnezeiască trebuie să se sălășluiască în adâncul ei, și în acest fel, să aducă rodul de lumină și ca urmare, a liberei alegeri a persoanei, a ființei omenești. În lumea în care trăim însă, se resimte cu acuitate o agresiune fără precedent împotriva sănătății sufletești și trupești a oamenilor. Cuvântul lui Dumnezeu spune că sufletul, și implicit viața, reprezintă darul suprem cu care Dumnezeu l-a cadorisit pe om. Lumea de astăzi, din nefericire, sfidând în cea mai grosolană manieră adevărul Dumnezeiesc, creează așa-zise drepturi ireale, false, fără acoperire în realitatea palpabilă cum ar fi: așa-numitul drept la avort, adică la uciderea pruncilor și, de asemenea, eutanasia. Viața nu poate fi luată decât numai de cel care a dat-o, adică de către Dumnezeu și de aceea, orice fel de atentat la adresa sufletului și a vieții înseamnă o împotrivire inacceptabilă față de cuvântul lui Hristos.
Referitor la încercarea de știrbire a sănătății sufletești, trebuie spus faptul că aceasta se revarsă asupra tuturor oamenilor dar, de multe ori, în special asupra tinerilor. Atunci când societatea vine cu găselnițe complet neadevărate în raport cu zidirea dumnezeiască, elemente nereale prin care se dorește acceptarea așa-numitelor căsătorii între persoane de același sex sau așa-zisa ideologie de gen, evident că se produce un atac extrem de grav la adresa sănătății sufletești a omului. În legătură cu alterarea atât a sănătății sufletului cât și a sănătății trupești, este evident că prin consumul de droguri, alcool sau fumat, sănătatea devine doar un concept abandonat și aruncat undeva la periferia vieții pentru că viciile, devianțele și derapajele ajung să substituie firescul. De altfel, promovarea păcatelor împotriva firii în general prin agendele devianței, susținute de puternice campanii mediatice, înseamnă încă o lovitură foarte grea dată sănătății noastre sufletești și trupești. Ne întrebăm prin urmare, ce este de făcut pentru a ne apăra ceea ce avem cel mai de preț, adică sufletul? Atunci când virușii păcatului se năpustesc asupra minții și inimii noastre trebuie să se izbească de cei mai puternici anticorpi sufletești și emoționali, care se identifică cu rugăciunea, postul, smerenia și lumina faptelor bune. Asumarea crucii ca altar de jertfă, ca armă împotriva diavolului, ca semn prin care vine puterea lui Dumnezeu, ca simbol dătător de lumină și, în general, ca artilerie grea a creștinului drept-măritor, este la rândul său cel mai eficient mijloc de luptă împotriva diavolului și a păcatului.
Iubiți prieteni, răul de astăzi nu poate fi biruit decât dacă punem pe prima treaptă a podiumului din inima noastră iubirea pentru Hristos. Prin sufletul nostru, noi ne particularizăm pentru că suntem nemuritori. Animalele și plantele au în ele viață și sunt, de asemenea, importante pentru zidirea dumnezeiască și de aceea, omul care își iubește aproapele, iubește întreaga creație, pentru că aceasta izvorăște de la cel mai mare filocalic, care este Dumnezeul nostru Treimic.
Omul însă, pe lângă viață, are în plus sufletul, care după cum spuneam, îl face abonat la nemurire, adică la fericirea veșnică. Mântuitorul Hristos spune atât de convingător: ”oricine va dori să își scape sufletul, îl va pierde, dar cine își va pierde sufletul pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va câștiga”. Dragi credincioși, aceste sfinte cuvinte ne arată că tot omul care va alege să își cheltuiască vremea acestui pelerinaj trecător de pe pământ pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos, un astfel de om își va câștiga sufletul, adică va dobândi viața veșnică, fericită. Deci, cel care iubește cel mai mult pe Hristos, cel care-L mărturisește pe Domnul și cel care își iubește aproapele ca pe sine însuși, câștigă viața veșnică și implicit eternitatea fericită a sufletului său. Omul potrivnic lui Dumnezeu, care își supune viața și inima păcatelor și patimilor de tot felul, își pierde sufletul, suflet care rămâne nemuritor, dar care alege prin căderile succesive fără ridicarea întru pocăință să trăiască iadul veșnic, începând de aici, din această lume.
Iubiți prieteni, Domnul Hristos, apelând la libera noastră alegere, ne spune atât de sugestiv: ”oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze”. Iată, protecția libertății asigurată de către Însuși Dumnezeu. Spre deosebire de lumea de azi, pentru care se pare că obligativitatea a devenit cuvântul de ordine, pentru Dumnezeu, libertatea omului este fundamentală. Dacă societatea contemporană i-a obligat pe oameni fie la tratamente medicale, fie la certificate scrise în cromatici abuzive, fie la un cost al vieții din ce în ce mai ridicat, care include facturi astronomice, într-un astfel de context, extrem de greu de suportat de către fiecare om, Hristos vine cu balsamul libertății care protejează sănătatea sufletească și trupească, dacă alegerile noastre libere se ghidează după Cuvântul Său. În ceea ce privește lepădarea de sine și urmarea Sa, Domnul Se referă la faptul că omul, pentru a-I fi prieten cu adevărat trebuie să renunțe la toate poftele bolnăvicioase, la păcatele și patimile de tot soiul și să se ridice din căderile devianței, reîntorcându-se la Dumnezeu, iar Acesta îl va primi pe omul care se pocăiește întocmai ca pe fiul risipitor. Lepădarea de sine nu înseamnă retragerea într-o pustie propriu-zisă, aceasta fiind rezervată celor chemați și aleși special pentru o astfel de înaltă viețuire, ci înseamnă retragerea în pustia simțită a sufletului, acolo unde, dacă vom avea rugăciune curată, Îi vom permite lui Dumnezeu să ne vorbească, să ne ajute și să ne lumineze.
Iubiți credincioși, să rămânem, așadar, în urma acestui cuvânt măcar cu trei învățături folositoare. În primul rând, să știm că sufletul este darul fără de preț oferit de către Dumnezeu omului din dărnicie dumnezeiască și nu pentru vreun merit al ființei omenești. Când ”Dumnezeu a suflat în om suflare de viață și s-a făcut Adam cu suflet viu”, Sfatul Treimic a pus în om sufletul în care și-a zugrăvit chipul Său, oferindu-ne totodată fiecăruia dintre noi fărâma harului dumnezeiesc. În al doilea rând, este imperios necesar să cunoaștem faptul că sănătatea sufletească trebuie protejată și ocrotită și că sufletul trebuie hrănit cu hrana duhovnicească a Cuvântului lui Dumnezeu pentru a avea astfel o inimă curată. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere ceea ce spun Sfinții Părinți și anume că: ”sufletul este călărețul, iar trupul calul pe care îl călărește” și de aceea, dacă avem sufletul sănătos și trupul ne va fi scăldat în sănătate și lumină. Așadar, să Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să facă din sufletul nostru casa cea mai primitoare pentru rugăciune, post, smerenie și lumină, toate dobândite în Sfânta Biserică Ortodoxă.
Protos. Dr. Sofian Costea

Foto: Lumina Cuvântului

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe