03 Octombrie 22

„Vai de mine, aici e doar un partid religios”

- Spuneți-ne, cum a început să apară în mintea dumneavoastră îndoiala față de neoprotestantism?
 
- Unul din cele mai importante aspecte pe care l-am urmărit de-a lungul timpului era aplicarea practică a doctrinelor, în viața de zi cu zi, adică roadele reale ale învățăturii. Însuși Mântuitorul ne învață: „După roadele lor îi veți cunoaște” Matei 7:16. Deci, chiar dacă eram predicator, nu eram mulțumit doar cu ascultarea predicilor cuiva. Voiam să văd dacă mesajul predicat are acoperire în viața reală a celui care dădea învățătura, aspect pe care îl urmăream inclusiv la mine însumi. Dacă învățătura este sănătoasă, principiile, odată crezute și aplicate, schimbă viața omului în bine. Dar dacă învățătura este eretică, ea nu produce decât păcătoșenie. Din dorința de a nu acuza sau judeca pe cineva anume, o să mă refer la mine însumi. Multe aspecte ale vieții mele spirituale nu erau conforme cu ceea ce predicam – eram parte dintr-un sistem religios defect și, cu toate că eram un om moral, studios, cuminte și ascultător, eram departe de un progres spiritual real; îmi doream mult mai multă apropiere de Dumnezeu și biruință spirituală reală... și acest lucru nu se întâmpla în viața mea!
    Apoi, cu timpul, mi-am dat seama că felul în care funcționează adunările este unul greșit. Citeam foarte mult, și acuma studiez, și treptat am fost tot mai convins că Biserica adevărată nu este nicidecum un partid religios – mă refer la modul de a funcționa ca un partid politic, căci capul grupărilor religioase neoprotestante nu este Hristos, ci unul sau mai mulți lideri carismatici, mai pregătiți „spiritual”, care își direcționează toate eforturile într-un singur scop: de a forma în jurul lor un grup de susținători, care să-i susțină indiferent dacă fac bine sau rău. Iar când grupul devine suficient de numeros, în majoritatea cazurilor se produce o dezbinare. Așa au apărut în istorie miile de culte neoprotestante. Liderii iau decizii după bunul lor plac sau, și mai grav, deciziile sunt de cele mai multe ori dictate de interese politice sau financiare conjuncturale.
    Şi în clipa în care am avut 100% convingerea că așa stau lucrurile, mi-am zis: „Nu este asta Biserica! Vai de mine, sunt într-un loc în care nu este Dumnezeu! Aici e doar un partid religios!” Iar liderii Bisericii – „maimarii” noștri, cum spune Noul Testament – trebuie să fie, obligatoriu, niște oameni spirituali, care să-L propovăduiască pe Hristos; ei nu au dreptul să-și impună propria lor voință în afara cadrului doctrinar al Bisericii.
    Biserica cea adevărată trăiește în adevăr, este unită cu Hristos, creștinii sunt uniți – și unitatea lor nu seamănă deloc cu cârdășia, mai-marii ei sunt oameni remarcabili din punct de vedere spiritual (la modul practic, „îi veți cunoaște după faptele lor”), iar închinarea este una care te înalță spiritual, și nu doar sentimental. În Biserica Ortodoxă nu se caută circul și nici vedetismele, ci smerenia, lepădarea de sine și evlavia. De asemenea, ierarhia și disciplina sunt aspecte esențiale pentru bunul mers al slujirii, iar autoritatea în Biserică este manifestată, în dragoste, de slujitori hirotoniți prin punerea mâinilor, cu succesiune apostolică neîntreruptă până în zilele noastre.
    Ne rugăm și astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să nu judecăm pe nimeni – Dumnezeu e Cel ce ne va judeca pe toți, și cu dreptate! –, însă vreau să scot în relief aici faptul că grupările neoprotestante sunt într-o eroare fatală datorită ruperii lor de Biserica cea Una, înființată de Hristos și consolidată de Apostoli, datorită despărțirii lor de Hristos, Care singur are dreptul de a-Şi păstori Biserica Sa – evident, prin episcopii învredniciți de El.
    Ei bine, când convingerea aceasta a devenit tot mai puternică, noi eram deja pe ducă – asta se întâmpla undeva la sfârșitul lui 2008. Şi de atunci au curs lucrurile în direcția aceasta, tot mai multe aspecte ale decăderii spirituale ieșeau la iveală... Sunt încă foarte multe lucruri de spus, dar mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să nu scot la vedere defectele lor, ca nu cumva vreunul dintre ei să creadă că acuma eu sunt dușmanul lor și-i ponegresc; eu vreau doar să scot în relief greșeala doctrinară și de organizare a grupărilor neoprotestante, în nădejdea că Dumnezeu le va da Lumină cât mai multora.  

Extras din: Mărturisirile unui fost predicator neoprotestant „Biserica Ortodoxă ne-a oferit dragostea necondiționată” (I)  
Revista „Familia ortodoxă“, mai, 2014, www.familiaortodoxa.ro
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe