27 Iunie 22

Va fi și Moldova invadată de Rusia? Există unele indicii.

Va fi si Moldova invadata de Rusia? Exista unele indicii. Iata ce apare pe un canal de propaganda rusa: "ESTE ACUM APROAPE SIGUR CA OPERATIUNEA SPECIALA A RUSIEI SE VA EXTINDE SI ASUPRA MOLDOVEI"...
Pentru ca asa cum sustinea Vladimir Volkoff in al sau celebru "Tratat de  dezinformare": "toata arta razboiului se bazeaza pe inselaciune" sau fake-news, cum am zice noi azi, m-am decis, de la inceputul razboiului din Ucraina, sa urmaresc in paralel canale de informatii pro-occidentale / pro-ucrainiene si canale de informatii pro-ruse / anti-occidentale. Desigur, pornind de la premisa ca, evident, nici unele nu prezinta ce se intampla in mod neutru si obiectiv, ci amesteca evenimente reale cu stiri false, minciuni si incercari de manipulare tot mai complexe si rafinate - pe scurt, propaganda agresiva de razboi, ca la carte, folosita de ambele parti.
Trecand dincolo de tendinta cvasi-generalizata de dezbinare si invrajbire a romanilor intre pro-ucrainieni si pro-rusi (exact ce ne mai lipsea, inca un motiv de cearta intre noi), pe mine unul nu ma (mai) intereseaza atat de mult ce spune Putin sau ce spune Zelenski. Dar ma intereseaza ce efecte au, sau ar putea sa aiba, actiunile lor asupra Romaniei si a spatiului romanesc (ma refer aici si la Republica Moldova, dar si la regiunile din Ucraina care au facut parte din Romania Mare).
Urmarind mai multe canale de Telegram ruse / pro-ruse, oficiale si neoficiale, am observat o tendinta si niste semne ingrijoratoare, legate de Republica Moldova.
Mai intai: Pe canalele de stiri ruse, fie ele oficiale sau nu, se acorda o mare importanta nu numai evenimentelor legate strict de Rusia, dar si tuturor tarilor care, in viziunea conducerii ruse, dar si in mentalul colectiv al majoritatii rusilor, apartin "lumii rusesti". Aceasta cuprinde (cel putin) toate tarile care au facut parte din U.R.S.S. pana in 1992, deci si Republica Moldova. Tot ce se intampla semnificativ in fostele republici sovietice, este relatat pe aceste canale, si suscita interes. Stirile legate de evenimente din republica Moldova trezesc interesul celor care urmaresc canalele de informatii, si din reactiile lor emotionale se poate vedea faptul ca multi rusi considera ca Republica Moldova e cumva tot a lor, ca face parte din "lumea ruseasca", ca este si trebuie sa ramana in zona de influenta a "Maicii Rusia".
Dar lucrurile par ca se precipita intr-o directie periculoasa, odata cu arestarea fostului presedinte al Rep. Moldova, Igor Dodon, sustinut pe fata de regimul de la Moscova. Pe canalele de telegram ruse si proruse, acest eveniment e prezentant ca o crima si un abuz, si trezete reactii de furie si indignare. Iata cam ce gen de postari au aparut ieri pe canalele rusesti, legat de Moldova si Dodon:
O postare arata filmat momentul arestarii lui Igor Dodon. Textul atasat de administratorul canalului de telegram rus este relevant: "Marionetele locale ale Vestului l-au acuzat pe Dodon de tradare si coruptie, dupa ce a inceput sa militeze activ pentru pastrarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova.  CINEVA A ALES CALEA UCRAINEI...(nu prea inteligent, Maia Sandu!)". Deci, opinia unor formatori de opinie rusi este ca, prin arestarea lui Dodon, omul sustinut de Putin, Moldova a ales "calea Ucrainei"...
Toate reactiile la respectiva postare, a unor rusi sau pro-rusi, au fost de furie, indignare si revolta.
O alta postare, pe acelasi canal de telegram pro-rus, transmite un mesaj si mai dur si ingrijorator:
"Detentia ilegala a fostului presedinte Igor Dodon, doar pentru ca este acuzat ca este pro-rus(de parca asta ar fi o crima), ne arata ca NATO a decis sa foloseasca si Moldova ca pe un camp de batalie in cruciada sa impotriva Rusiei.  ESTE ACUM APROAPE SIGUR CA OPERATIUNEA SPECIALA A RUSIEI SE VA EXTINDE SI ASUPRA MOLDOVEI, dupa ce va fi eliberata si Odesa"...
Dupa cum se vede, situatia Republicii Moldova este din ce in ce mai complicata si riscanta. RM nu face parte din nicio alianta politica sau militara care sa o protejeze, nu are niciun tratat cu vreo mare putere care sa ii ofere garantii de securitate, si nu are nici o armata capabila sa apere teritoriul statului. Intr-o astfel de situatie, sa te bazezi doar pe niste perspective incerte  de integrare in UE, proces pe termen lung, mi se pare o eroare strategica grava.
Dupa opinia mea, singura solutie salvatoare pentru romanii din republica Moldova este ca clasa politica de la Chisinau sa solicite oficial conducerii Romaniei unirea celor doua state romanesti, printr-o procedura de urgenta, aprobata de parlamentele Romaniei si Republicii Moldova. Atata timp cat armatele ruse sunt concentrate prioritar pe frontul din Donbass, iar inaintarea lor pe flancul sudic bate pasul pe loc langa Nikolaiev, este inca timp pentru a astfel de miscare politica strategica. Dar, daca se va astepta pana cand rusii vor cuceri Nicolaiev, Odesa, sudul Basarabiei si vor face legatura cu Transnistria, va fi deja prea tarziu.
Momentul pentru Unire este acum, indiferent de riscuri. Istoria nu o scriu lasii si ezitantii, ci cutezatorii, cei care stiu sa se ridice la inaltimea timpurilor pe care le traiesc. A venit vremea ca fratii nostri de acelasi sange de dincolo de Prut sa revina in sfarsit Acasa. / Autor: Andrei Dinca.

Notă site: Opinia lui Andrei Dinca nu este singulară, au mai fost voci în ultimele luni care propuneau, recomandau unirea R. Moldova cu țara mamă, România ... sigur, „unirea celor două state este la latitudinea Marilor Puteri”, așa cum a scris cineva pe un site social. Politicienii români nu sunt demni de a se putea numi urmași ai oamenilor de stat care au format unirea în 1918, sunt doar marionete ale marilor puteri occidentale.

Foto: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe