27 Mai 22

Unde dai și unde crapă: „N-a crăpat AUR, a crăpat USR”

Scandalul ăsta dintre șefii neo-marxiști din România mocnește de mult, această flacără mistuitoare a alianței neo-marxiștilor din țara noastră, USR și PLUS, face parte dintr-un mare foc mistuitor care a început să ardă cu un an, doi în urmă.
Scriitorul și jurnalistul Ion Cristoiu publică pe site-ul cristoiublog.ro despre telenovela dintre Dacian Cioloș și Dan Barna că fiind „un conflict de mult așteptat”.
După atacurile din ultima vreme la adresa AUR (deinteres.ro), manipulări și denigrări contra unui partid care nu este perfect, dar care ține vie ideea de opoziție politică, implicit ținând în viață, cât de cât, democrația din România, apare această scrisoare deschisă a lui Dan Barna (antena3.ro), scrisoare publicată de Antena3, și răspunsul fulgerător al lui Dacian Cioloș (cotidianul.ro) ... un conflict care nu reprezintă doar o păruială în curtea școlii, ci o veritabilă bombă în centrul alianței USR-PLUS.
Revenind la analiza maestrului Cristoiu despre conflictul dintre USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, Ion Cristoiu subliniază faptul că „dacă măcar un sfert din campania împotriva AUR ar viza USR, USR ar crește în sondaje. Operațiunea e de o rară abilitate. USR e trecută cu vederea, ba chiar alintată, ca și cum ar fi la Putere, iar AUR atacată permanent agresiv.”


Scrisoarea deschisă a lui Dan Barna către Dacian Cioloș:

„Dragă Dacian,
Mărturisesc că nu am înțeles mesajul pe care ai vrut să ni-l transmiți astă seară în Biroul Național.

Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral.

Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național.

Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.

Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm.

Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții. Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul.” - către scrisoarea integrală - antena3.ro

Răspunsul lui Dacian Cioloș:

„O discuție necesară despre viitorul partidului nostru a luat forma unei lupte interne, ce poate pune în pericol funcționarea noastră, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS și amenință imaginea publică a partidului. Din acest motiv, doresc să clarific acest moment pe care îl traversăm.
Le-am propus colegilor din Biroul Național un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situație dificilă politic și că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători și a modului în care înțelegem să funcționăm politic.
Proiectul pe care l-am prezentat ieri în Biroul Național este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru președinția partidului: o propunere de reformă și de restructurare. Bineînțeles că mi-aș dori ca la această reformă să punem cu toții umărul. Cine vrea să aducă soluții e mai mult decât binevenit. Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje și jignitor pentru colegii care pot citi și înțelege cu ochii și cu mintea lor.
Proiectul e pe masa Biroului Național, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toți membrii), voi organiza dezbateri și voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR.
Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles.
Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele – adică eu – ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii.
Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice.
Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat.” - continuarea pe cotidianul.ro .

Foto captură: Antena3, Youtube
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe