22 Octombrie 20

Una dintre cele mai mari „greșeli” făcute de unii preoți din zilele noastre

   Se întâmplă ca subiectul „cateheză” să fie unul străin pentru misiunea preoțească pe care o împărtășesc, o clădesc, o trăiește un preot după hirotonirea și primirea unei parohii.
   Avem creștini ortodocși, realist scriind, care nu știu cine a spus pentru prima dată „Tatal Nostru”, sau unde găsim cea mai veche scriere a rugaciunii „Tatăl nostru”, sau ce înseamnă cuvântul „ortodox”...asta în situația în care aceștia participă la Sfânta Liturghie, săptămână după săptămână ... acest aspect este, din punctul meu de vedere, unul dezastruos pentru viața Bisericii în viitor.
   Unii se miră de ce se înmulțesc ateii, alții de ce se tot atacă Biserica, alții că vin, cel puțin la sate, oameni din ce in ce mai puțini la Biserică ...toate astea în condițiile în care în jur de 87% dintre români sunt declarați, BOTEZAȚI creștini ortodocși. Vă puteți întreba, păi și atunci unde este problema?
   Problema este simplu de înțeles, dar contra rezolvării acesteia luptă foarte agresiv „ignoranța” noastră....a unora dintre mireni, preoți ...și Dumnezeu știe mai cine.
   Lipsa catehizării înainte de a fi botezați catehumenii este reală în Biserica lui Hristos din păcate ... și aici mă refer mai ales la situațiile în care se face un „compromis” de conjuctură din ambele părți înainte de o cununie. Unul dintre „miri” nu este ortodox. Evident că în această situație nu se poate face Sfânta Taină a cununiei, doar în situații excepționale în care căsătoria civila a fost făcută fără cunoașterea acestui aspect, se dă dezlegare din punctul de vedere al iconomiei canonice de catre episcop ... problema este mult mai lungă, ideea este că pentru ca această Sfântă Taina a Cununiei cel sau cea care nu este ortodox/ortodoxă se botează....Taină făcută pe „repede-înainte”, fără catehizare, fără aproape nici o cunoștință din partea catehumenului despre învățătura de credință ortodoxă, fără a mai veni vorba despre o trăire, „chemare”, gând de a se întâlni cu Ortodoxia din punct de vedere duhovnicesc. Așa că din „catehumen-ul” care trebuia să fie, cel în cauza ajunge să fie „botezat” și astfel ajunge prin trăire un apostat. Astfel el nu trăiește o naștere din nou în Biserica lui Hristos ci o continuă, ne-întreruptă îndepărtare de Biserica lui Hristos din simplul fapt că nu a avut parte de o catehizare corectă din partea preotului, și chiar din partea mirenilor creștini ortodocsi trăitori ai vieții Bisericii.
   O altă problemă, chiar mai des întâlnită decât prima, este botezarea pruncilor cu niște nași lângă ei care văd din greșeală Biserica doar când trec pe lângă ea cu mașina în mare viteză... în situația asta trebuie să fie clar din partea preoților, din partea ierarhilor, că marea majoritate a acestora care sunt botezați cu astfel de nași, au toate șansele ca atunci când vor crește să devină „noii blasfemiatori” ai Bisericii ... ei fiind, la un moment dat, făcuți fii ai Bisericii prin Sfanta Taina a botezului.
   Botezul NU reprezintă o obligație dată de Dumnezeu omului prin primirea acestuia...ci o promisiune, că dacă omul trăiește o naștere din nou permanentă prin spovedanie, prin împărtășire, prin trăirea vieții Bisericii să poată gusta plinătatea Împărăției lui Dumnezeu. Mântuitorul spune în Sfânta Evanghelie după Ioan că „de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu”, ori asta înseamnă botezul, dar botezul se trăiește, se „protejează”, se „re-înnoiește” această „haină” duhovnicească prin spovedanie și toate Sfintele Taine ale Bisericii, prin păstrarea învățăturii Bisericii lui Hristos.
   Concluzia aceasta este! Slujitorii Bisericii lui Hristos, dacă nu doresc să grăbească venirea lui anti-hrist pe pământ, ar cam trebui să respecte acrivia acestei Sfinte Taine a Botezului în situațiile date mai sus. Sigur, în situații excepționale se poate face botezul chiar și de către mireni..., să ne ferească Domnul de acestea, dar mai sus nu despre astfel de situații am scris.
   Să ne înțelegem, Botezul copilului sau adultului NU se pregătește selectând restaurantul pentru petrecerea „de după”, costul și componența meniului de la restaurant, număratul invitaților....ci cu spovedanie la preotul care va SĂVÂRȘI Sfânta Taină a Botezului în cazul în care voi nu ați mai venit la Sfânta Liturghie de ani de zile, de luni de zile...
   Este important de reținut faptul că nașii se angajează în fața lui Hristos Dumnezeu că vor avea grija TOATĂ VIAȚA de către cel botezat pentru a nu pierde Împărăția lui Dumnezeu. Ori daca ei nu se îngrijesc pe sine de asta? Cum s-ar putea îngriji de altcineva?
 
Foto credit: episcopiahusilor.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe