02 Decembrie 21

Un suflet din iad cere să i se facă Liturghie

Era un preot și mergea la baie, pentru că avea o boală, și baia era pe locul lui. În una din zile a mers să se spele și a aflat înăuntru un om pe care nu-l cunoștea și niciodată nu l-a văzut, care a venit  și i-a scos încălțămintea din picioare și când voia să se dezbrace, îi ținea hainele până ce ieșea afară din baie, slujindu-l cu mare cinste și smerenie;  aceasta făcând-o de multe ori.
Într-o zi, preotul,a voit să meargă la baie și s-a gândit în sine: omului acestuia, care îmi slujește cu atâta evlavie și râvnă, să-i dau un mic dar; și așa a luat două prescuri și s-a dus. Cum a intrat în baie l-a aflat iarăși pe acel om care s-a apucat și a slujit preotului cu toată cinstea, cum era deprins. Când preotul a voit să plece, a scos cele două prescuri și le-a dat bărbatului aceluia ca binecuvântare și pentru slujba pe care i-a făcut-o.
Iar acel om, supărat, i-a zis cu lacrimi: „Sfinte părinte, de ce îmi dai mie aceste prescuri? Această pâine este sfântă și eu nu pot să o mănânc, pentru că eu , cel pe care mă vezi, am fost stăpân peste această baie și am făcut multe rele într-însa, și m-am osândit și mă muncesc aici în acest loc, unde am făcut păcatele. Totuși , părintele meu, de vrei să-mi dai un dar,aceasta te rog, prescurile acestea să le faci lui Dumnezeu liturghie și să te rogi pentru păcatele mele. Și cum ai făcut liturghiile pentru mine , vino după aceea și dacă nu m-ai aflat aici, să știi că a fost ascultată rugăciunea ta de către Dumnezeu și m-a izbăvit de muncă.” Și cum a zis  preotului cuvintele, dispăru din fața lui și n-a mai apărut.
Atunci preotul a cunoscut că acela nu a ost om, ci suflet. Preotul se întrista și plânse mult și cum veni acasă, începu de a doua zi și făcu opt zile liturghii. După ce făcu aceste liturghii, se duse din nou la baie, după cuvântul omului aceluia, dar nu l-a mai aflat acolo. De atunci cunoscu preotul  că omul acela a fost izbăvit de munca amară, se mântui și merse în rai la locul drepților creștini.

Extras din: Folosul Sfintei Liturghii pentru morți și pentru vii, editura Bunavestire, 2007.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe