30 Iulie 21

Un ierarh a lovit peste față un bărbat.

Un bărbat care predica teoriile sale a fost pălmuit de un ierarh. El își răspândea teoriile sale lumești, fiind întunecat de viclenia diavolului și spunea că Iisus Hristos a fost doar un om și că El nu este Dumnezeu și Fiul Dumnezeu. Începuse să atragă din ce în ce mai mulți adepți fapt pentru care a ajuns în fața mai multor ierarhi adunați pentru a combate aceste erezii. Unul dintre aceștia l-a pălmuit și a fost retras din treapta arhieriei. 
Bineînțeles este vorba despre Sfântul Ierarh Nicolae care a fost prezent la Sinodul I Ecumenic iar cel pălmuit este ereticul Arie. 
Sfântul Nicolae a fost prezent la Sinodul I Ecumenic, fiind unul din cei 318 Sfinți Părinți, a stat cu mare vitejie a stat împotriva hulelor lui Arie și împreună cu Sfinții Părinți a arătat dogmele credinței celei drepte și tuturor le-a făcut cunoscut cu adeverință. Unul dintre istorici povestește faptul că Sfântul Nicolae a început cu râvnă dumnezeiască se îl rușineze pe Arie chiar în mijlocul soborului iar aceste lucru nu numai cu cuvântul, ci și cu fapta, lovindu-l pe Arie peste față. Acest lucru a adus întristare în rândul Sfinților Părinți și de aceea a luat de la dânsul semnele cele arhierești. Însă Domnul nostru Iisus Hristos și Maica Domnului privind din înălțime la nevoințele Sfântului Nicolae, au binevoit spre fapta lui cea cu îndrăzneală și au lăudat prin vedenie râvna lui cea dumnezeiască. Aceeași vedenie au avut-o și câțiva  Sfinți Părinți dintre cei mai vrednici și l-au văzut pe Sfântul Nicolae cum stătea mai înainte de alegerea sa la arhierie, adică, stând de o parte a lui, Hristos Domnul cu Evanghelia, iar de altă parte Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu cu omoforul, au dat înapoi cele luate de la dânsul, cunoscând din aceea că a fost plăcută lui Dumnezeu acea îndrăzneală a sfântului. Așadar, părinții sinodului au tăcut și ca pe un plăcut al lui Dumnezeu, foarte mult l-au cinstit. Sfinții părinți și Sfântul Nicolae au început să aducă pace, binecuvântare și învățătură sănătoasă la toată mulțimea poporului. 
Morala titlului: 
 • Cam acesta ar fi fost titlul din presă dacă această întâmplare ar fi avut loc în zilele noastre
 • Presa l-ar fi judecat în toate emisiunile posibile.
 • Adevărații ierarhi care au luptat pentru dreapta credință au fost prigoniți, arătați cu degetul sau chiar caterisiți. Însă de fiecare dată Dumnezeu i-a adus înapoi pe treapta arhieriei
 • Probabil jumătate din text a fost citit din curiozitate și din plăcere față de cancan. Poate pe parcurs cititorii s-au mai pierdut. Cealaltă jumătate a fost citită de cei care au dorit să afle de adevărul. 
 • Unii vor comenta doar titlul și vor zice "ăștia nu mai sunt preoți". Acest lucru se întâmplă pentru că nu au citit tot textul. Judecă oamenii după titlu (după copertă)
 • Cam asta face și presa în ziua de astăzi. Nu se mai vinde articolul. Se vinde titlul. 
 • Informați-vă corect și doar de la sursele de încredere. Nu orice site sau publicație prezintă adevărul

P.S. Astăzi a fost Duminica a șaptea după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic). Să îi cinstim cum se cuvine prin rugăciune

Text: Jurnalistul Cornelius Florin 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Citate Ortodoxe