08 Martie 21

Un duh de răzvrătire și confuzie bântuie năpraznic în Biserica mea.

   Ignoranții, apucații, urechiștii, depresivii, apocalipticii, antieuropenii, extremiștii, năimiții, caterisiții, nepomenitorii, îngrijorații de ocazie, veneticii credinței s-au apucat să predice din amvonul virtual al Rețelei. 
   Până și unii călugări și preoți de mir s-au lăsat ademeniți de acest karaoke dogmatic, cu playback din nu știu ce “sfinți părinți“, “văzători cu duhul din Athos“, “proorociri despre cipuri, însemnări, RFID, apostazie“... Iar disputa vaccinului a ajuns să concureze chiar hristologia în nuanțe de subtilitate dogmatică, de citate și citări, de bibliografii însăilate de pe google. O jale!
   Nu mai ținem cont de părinții adevărați, de teologii cu școală, de păstorii din ierarhie, de monahii cu scaun la cap. Nu! Nu ne trebuie învățători, știm noi mai bine cum stă treaba, nu ne păcălește nimeni. Că așa zice nu-ș cine pe Facebook! 
   Toți au păreri dar - mai grav! - toți au convingeri legate de cele mai diverse și specializate domenii: genetică, biochimie, nanotehnologie, teologie, etică, drept internațional, softuri & programare, cibernetică, geopolitică. Unul ca Erasmus din Rotterdam să se ascundă, noi cei de la Oțoțoaia din Deal în conivență digitală cu cei de la Cuca Măcăii stăpânim toate domeniile, suntem Lord of the Rings! Un mouse să avem și măcar un 4G. Iar restul se rezolvă!
   Nu se rezolvă nimic, doar haosul sporește. Iar acest haos are deja agenți, are activiști, are susținători. Dizolvarea oricărui tip de autoritate - inclusiv sau mai ales cea bisericească, duhovnicească - este finalul mult așteptat al lumii noastre. 
   Dar încă mai grav decât toate astea este evacuarea totală a lui Dumnezeu din pliurile concrete ale realității ăsteia, dar și ignorarea legii harului sub care suntem și a puterii lui Hristos dimpreună cu legiunile de sfinți ai Săi. Unde sunt toți Aceștia? Ne-au uitat, se fac că plouă? Nu, ci noi am uitam de ei, în jocul pasional pe orizontală, în care TREBUIE să avem dreptate. Cu orice preț, chiar dacă este cel Suprem.
 
Text: Răzvan Bucuroiu, Director editorial Lumea Credintei
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe