30 Noiembrie 20

Un adolescent de 17 ani: „Eu am fost abandonat la naștere. Sunt pro-viață.”

   Ionuț, un adolescent de 17 ani mi-a spus într-o discuție recentă: „Eu am fost abandonat la naștere. Sunt pro-viață. Mă bucur că am primit șansa să trăiesc, să mă dezvolt. Nu-i învinovățesc pe părinții biologici pentru ce s-a întâmplat. Știu că nu mă puteau crește. Eu am avut norocul să ajung repede într-o familie adoptivă și să fiu sprijinit. Acum creez proiecte sociale de care se bucură mii de elevi din România. 
   Uitându-mă la parcursul meu și a altor copii abandonați nu pot să nu mă întreb: de ce societatea nu sprijină mai mult părinții care nu-și pot crește copiii? De ce nu există locuri sigure unde copiii să poată fi încredințați în siguranță, astfel încât să nu mai ajungă în coșuri de gunoi sau în locuri unde viața le este pusă în pericol? De ce nu se urmărește ca un copil care nu poate fi crescut de părinții biologici să se poată bucura cât mai repede de dragostea unei familii?”
   Ionuț are dreptate. Societatea poate să ofere mai mult sprijin părinților aflați în această situație. Două dintre inițiativele care ar ajuta foarte mult sunt introducerea adopției începută din timpul sarcinii despre care puteți citi aici și introducerea baby-box-urilor, pentru care ar fi foarte necesar să existe o legislație și în România.

Adopţia începută din timpul sarcinii. Practica australiană

   Baby-box-urile sunt dispozitive amenajate care permit încredințarea în siguranță și sub anonimat a copiilor nou-născuți de către mamele care nu pot să îi crească, pentru a preveni avortul, pruncuciderea sau abandonul în spații care duc la moartea copilului. Italia a introdus astfel de dispozitive în 1198 (ruota dei trovatelli), în Franța „tours d’abandon” (roțile de abandon) au fost introduse în 1638, iar în Germania prima rotativă (Drehladen) a fost construită în 1709. În prezent baby-box-urile continuă să salveze vieți în SUA, Canada, Belgia, Elveția, Cehia, Italia și alte țări. Dacă există cineva interesat de documentarea acestui subiect, îmi poate scrie un mesaj privat.
 
Sursă: Alexandra Nadane, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe