24 Octombrie 20

Un actor cere să NU mai fie idolatrizat

   În anul 1977 a fost creat un film, „Iisus din Nazaret” care îl avea în rol principal pe Robert Powell care juca rolul lui Iisus Hristos. Filmul este considerat de mulți o capodopera...eu îl vad foarte valoros pentru că arată foarte mult din viața Mantuitorului, nu din prisma calității filmului, păreri ...
   Cert este că acest actor ar fi îndemnat oamenii să nu-l mai idolatrizeze, mai ales în mediul protestantismului poze cu acest actor stau la loc de cinste, acestea fiind cinstite ca „icoane ale Mântuitorului”. Culmea, protestanții susținând faptul că NU cinstesc icoanele, dar in schimb și-au creat una prin imaginea unui actor...poze cu acesta fiind postate, distribuite în mod frenetic, ma ales în mediul online de către cei din latura protestantă.
   Acum trebuie să aducem în discuție și icoanele, sunt ele argumentate de Sfânta Scritură, sunt ele idoli sau nu? Răspunsul scurt la aceste întrebări poate fi foarte scurt, sau lung...voi încerca să fie totuși mediu, pentru a nu plictisi pe nimeni cu explicațiile mele.

   În Biblie, mai ales de către Mântuitorul, suntem îndemnați la SFINȚENIE, la „îndumnezeire”, căci îndumnezeirea este unirea concretă, totală cu Dumnezeu a omului, acest lucru reușindu-l Sfinții. Mântuitorul ne îndeamnă "Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt", de la acest îndemn, care nu este singural, ar trebui să începem.
   Într-o poruncă a decalogului avem “Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor” (Ies. 20, 4-5), prin asta înțelegând concret că NU trebuie să ne facem alți „dumnezei” în afară de unicul Dumnezeu slăvit în trei Ipostazuri, Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
   Moise postește, merge în Muntele Sinai, primește tablele legii cu cele 10 porunci, coboară de pe munte și găsește poporul lui Israel că slujea, juca în fața unui idol, un vițel de aur ... ceea ce pe Moise l-a înfuriat teribil. Aici vedem exemplu clar de IDOL, nu de icoană ... pe când, tot Moise, mai târziu puțin, așează tablele legii în Sfântul Chivot (nu era Sfânt pentru că era din aur ci pentru că susținea cuvântul lui Dumnezeu), pe care avem reprezentați doi ÎNGERI DIN AUR (icoană din Vechiul Testament), în fața acestei reprezentări iconografice, în fața acestei icoane aducându-se cinste, rugăciuni și tămâieri, cinstind, slăvind astfel de Dumnezeu cel minunat întru Sfințenia Sa. Aceste icoane ale Vechiului Testament se chemau “heruvimii slavei” (Evrei 9, 5). Perdelele, covoarele şi alte obiecte din biserica veche au fost făcute cu chipuri de heruvimi, la porunca lui Dumnezeu (Ies. 36, 8 şi 37, 7-9; II Paral. 3, 10-14; III Regi 6, 23-28). În Psalmul 67 din Sfânta Scriptură scriind chiar „Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui”, acest lucru arătând încă o dată faptul că cinstirea Sfintilor, așa cum cinstim chiar pe părinții noștri (după porunca a V-a din decalog), nu înseamnă altceva decât adorarea lui Dumnezeu, îi arătăm puterea asupra morții și asupra vieții. Mai mult decât atât, în Evanghelia după Ioan găsim versetul „Dacă-Mi slujeşte cineva, să-Mi urmeze, şi unde sunt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă-Mi slujeşte cineva, Tatăl Meu îl va cinsti.” Acest verset venind ca o lămurire a faptului că minunea mirosului plăcut ale Sfintelor Moaște, ajutorul Sfinților lui Dumnezeu după rugăciunile noastre pentru ca Sfinții să ne ajute. și așa mai departe, nu sunt altceva decât minunăția puterii lui Dumnezeu întru Sfinții Săi, și mai presus de toate, cinstea Domnului pentru „casnicii Lui”.
   Concluzia după câte scrieri ale Sfintei Scripturi am menționat mai sus este că NU, icoanele nu sunt idoli ci ferestre către Dumnezeu, către Sfinți, către învățătura Bisericii lui Hristos. Icoanele din reprezentarea Ortodoxă fiind singurele care respectă, iată, argumentările biblice cu privire la icoane. Un lucru interesant din Biserica Ortodoxă este că după ce o icoană nu se mai poate restaura, ea se ARDE, prin acest fapt arătându-se că NU este idol ci doar o reprezentare, așa cum erau și „Heruvimii slavei” din Biblie, a Sfințeniei lui Dumnezeu aplecată către Sfinți, către Maica Domnului...sau chiar o reprezentare a măreției lui Dumnezeu reprezentată de icoană, această fereastră către Împărăția lui Dumnezeu.
   Am promis la începutul articolului că nu voi scrie un articol mare, de aceea mă opresc aici și vă mai recomand alte două articole pentru când veți avea timp să le citiți: Argumente scripturistice pentru cinstirea sfintilor si a icoanelor & Argumente din Sfanta Scriptura pentru cinstirea Sfintelor Moaste.

Biblia sau Sfânta Scriptură
 
Foto credit: Facebook.com
Taguri: mai, fie, , Un, cere, idolatrizat, nu, actor
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe