25 Ianuarie 22

UlLTIMUL CÎNTEC (Poveste populară japoneză)

Încă din liceu, de cînd am descoperit într-un anticariat o culegere de haiku, am fost fascinat de poezia japonezilor, de sensibilitatea și precizia lor în a juca pe lama celor mai tăinuite sentimente. Citesc acum o culegere mare de povești populare japoneze, adunate și traduse în rusește de Vera Markova (1907 - 1995). Așa am dat de povestea unui băiețel care visa să ajungă poet. Am tradus-o pentru toți iubitorii de sensibilitate.

UlLTIMUL CÎNTEC
(Poveste populară japoneză)

A fost odată ca niciodată.
Pe una din insulele Matsusima, într-o mănăstire săracă, trăia un băiețel pe nume Miatiio. Tăcut și îngîndurat, el semăna la obicei și cătătură cu o fecioară. Nu îl atrăgeau jocurile gălăgioase ale semenilor săi. Mai mult decît orice pe lume, Miatiio iubea să alcăuiască stihuri.
De multe ori a trimis el stihurile sale (ce se zic în limba japoneză tanka), în cetatea cea mare și cei mai de seamă poeți ai împăratului se arătau încîntați de ele: “Ce stihuri minunate! Se vede limprede că izvodesc din adîncurile inimii!”
Un singur lucru visa Miatiio și doar un singur gînd avea în minte: “Ah, de aș putea ajunge în cetatea cea mare, acolo să deprind meșteșugul scrierii stihurilor!”
Dar starețul mănăstirii nu se îndupleca să-l lase pe băiat la drumul lung: “Dorul tău de a deprinde poezia e un lucru de laudă, dar ești prea mic de ani pentru aceasta. Un drum atît de lung e peste puterile tale. Nici să nu ceri, căci nu te voi binecuvînta. Mai așteaptă să crești”.
Dar nu a răbdat Miatiio și, odată, pe ascuns, a fugit din mănăstire.
Într-o luntre pescărească a trecut el valurile mării. În fața lui se așterneau cîmpurile, se înălțau munții, dar nici de pe cel mai înalt munte nu se vedea încă cetatea cea mare… Însă nu s-a înfricoșat băiatul, fiind hotărît să călătorească zi și noapte.
Așa a trecut el de cetatea Siogama, a lăsat în urmă zidurile înalte ale palatului Tagadzio… Spre noapte, a ajuns la șesul Miaghino. Oriunde îți îndreptai privirea, peste tot vedeai ierburi înalte în lumina albastră a lunii.
Atunci băiatul a încropit începutul unui tanka. Ușor, ca și cum s-ar fi născut singure din sine, i-au apărut primele trei stihuri:
"În cer e o singură lună
Dar picăturile de rouă
Adăpostesc mii de luni mici…"
Mult se frămînta Miatiio cum să-și încheie tanka. El privea ba spre cer, ba spre pămînt, dar zadarnic. Nici un gînd nu se năștea în mintea lui. Părea că însuflarea l-a părăsit pentru totdeauna.
S-a amărît băiatul. S-a stins în el credința că va ajunge vreodată poet. Oboseala și tristețea l-au doborît. S-a prăbușit la pămînt și a murit. Dar, murind, tot repeta cuvintele cîntecului său neterminat:
"În cer e o singură lună"…
- Sărmanul copil, cum s-a prăpădit! – l-au jelit țăranii din sat. I-au îngropat trupul lîngă drum și au înălțat peste el un mormînt mic.
Din vremea aceea, a început să se arate în fiecare noapte pe șes năluca băiatului. Cu glas plin de tristețe, asemenea foșnetului de stuf uscat, el repeta:
"În cer e o singură lună
Dar picăturile de rouă
Adăpostesc mii de luni mici"…
- Ce rușine! Ce nenorocire! – suspinînd, dispărea năluca în întuneric.
Zvonul despre cele întîmplate a ajuns pînă la sterețul mănăstirii. El a găsit mormîntul copilului și a vărsat peste el lacrimi amare. “O, de ce nu m-ai ascultat? Dar eu te dezleg de păcatul tău. Fii în pace, cîntecul tău nu va rămîne neterminat”.
Și a rostit cu glas tare ultimile două stihuri:
"Cu lumină să-mi umpli sufletul,
O, șesule Miaghino!"
După aceasta, năluca băiatului nu a mai umblat nopțile. Ultimul lui cîntec a fost încheiat.
Așa ne spune o veche predanie.

Text: Părintele Savatie Baștovoi.

Notă site: Cineva la postarea părintelui pe un site social, postarea de mai sus, a scris „Mănăstire japoneza....... De ce să o numim mănăstire? Așa se creează confuzii.” Părintele Savatie a răspuns următoarele: „tot manastiri se cheama pentru ca in ele traiesc monahi (de la mono, singur) - e o mare problema sa nu poti vedea frumusetea unui text, doar pentru ca el vine dintr-o alta cultura.”

Slăvit să fie Domnul!

Foto japonia: sworld.co.uk
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe