03 Octombrie 22

Tragedia de la Doboseni, Covasna „repetitie” pentru Fenomenul Pitești

    Intre anii 1935 si 1937 fratii nostri români din Doboseni au ridicat o mandra biserica ortodoxa in mijlocul satului lor pentru a nu mai fi nevoiti sa bata drumul pana-n Varghis, parohie de care apartineau pana atunci. Bucuria nu le-a fost in schimb de lunga durata. La cateva zile dupa Dictatul de la Viena, in primele zile din septembrie 1940, comandantul trupelor maghiare din zona ii convoaca pe sateni in centrul satului dandu-le ordin sa aduca cu ei unelte pentru repararea drumului. Pe barbati i-a pus intr-o parte iar pe femei si pe copii in alta. Ordinul a fost insa altul, si i-a lasat pe oameni impietriti: " Acum sa va indreptati spre biserica voastra si sa o daramati!"
    Vazand ca românii nu se clintesc, colonelul ungur porunci trupei de soldati sa traga cateva salve de foc in aer, cu putin pe deasupra capetelor taranilor. Acestia nu se clintira insa nici in acel moment. Atunci armele incarcate au fost indreptate spre femei si copii. Românii stiau din trecut ca soldatii maghiari sunt in stare de multe ticalosii. Cu frica de Dumnezeu in suflet si lacrimi ascunse in ochi incepura incet sa izbeasca in zidurile ridicate de mainile si inima lor de crestini, ca si cum ar izbi in propria lor viata, in propriul destin. Ungurii le-au terminat mai apoi "munca"...din lacasul Domnului nu au mai ramas decat o parte din pereti, ca niste brate ranite ridicate spre cer.
 

Continuarea pe: facebook.com
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe