22 Octombrie 20

Totul despre AURUL ierarhilor si preoților Bisericii Ortodoxe Române

“Aurul” preoților și slăvirea Lui

Unele dintre cele mai de succes clișee anti-Biserică sunt cele care asociază lăcașele de cult și straiele preoțești cu opulența și, mai ales, cu aurul:

“Ia uite popii, cum le place să umble numai în straie scumpe, numai în fir de aur!”

“Ia uite ce turle acoperite cu aur pun pe bisericile lor!”

În primul rând, sper că tuturor le este, totuși, clar că straiele preoților nu sunt cusute în fir de aur. După cum putem vedea (click aici), o papiotă cu 1000 metri de fir de “aur” costă 29 de lei; cred că putem broda cel puțin trei-patru veștminte bisericești cu ea.

Pe de altă parte, veștmintele liturgice ale preoților, oricât de “aurite” ar fi ele, nu sunt costume Armani. Nimeni dintre cei “indignați” de “hainele scumpe și aurite” ale  preoților nu ar merge – nici dacă le-ai da gratis – în club îmbrăcat în ele și nimeni nu își închipuie că ar epata sau ar suci pe stradă sau în mall ori club capetele umblând în reverendă și cu patrafir. Chiar credeți că dintre toți contemporanii noștri atenți la modă le invidiază cineva preoților felul cum se îmbracă atunci când slujesc? Că și-ar dori acești moderni, cu adevărat, să le poarte straiele? A purta, oare, acești moderni, vara, la 32 grade, o reverendă peste hainele obișnuite, iar pe deasupra și „straiele aurite”? Scumpătatea lor nu e după măsura gustului mirenilor, după modă, ci e aceeași de 1700 de ani încoace…

La fel, unul din neadevărurile răspândite și repetate până a ajuns să fie considerat adevăr este cel despre aurul de pe cuplolele unor biserici și de pe cele ale Catedralei Mântuirii Neamului. Așa cum câteva voci au încercat să se facă auzite în vacarmul mincinos, deşi învelitorile care acoperă cupolele au culoarea galbenă, materialul din care sunt confecţionate nu are aur în componenţa sa; învelitorile sunt fabricate din tablă aurie formată dintr-un aliaj care conţine 90% cupru.

După cum remarca un commentator hâtru, dacă topim aurul de la toți ierarhii din Sinodul BOR, nu se strâng 2 grame de aur: doar o mică parte din engolpioane sau din cruci sunt suflate cu aur (suflate! – nu din aur); restul … fier, aliaje, textile.

Citește articolul complet pe site-ul: bunsimt.home.blog - “Aurul” preoților și slăvirea Lui
Foto Credit: Basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe