24 Septembrie 20

"Toate picturile murale și vitraliile lui Iisus alb ar trebui să fie date jos. Sunt o formă brută de supremație albă"

Damnatio memoriae

"Toate picturile murale și vitraliile lui Iisus alb și a mamei sale europene și prietenii lui albi ar trebui să fie date jos. Sunt o formă brută de supremație albă"

Așa argumentează scriitorul și activistul american Shaun King despre prezența reprezentărilor religioase creștine.
În Europa, episcopul de Canterbury, liderul bisericii anglicane a emis un comunicat oficial prin care anunța scoaterea diferitelor reprezentări și statui care afectează sensibilitatea persoanelor de culoare.

Pe fondul crizei provocate de uciderea lui George Floyd societatea occidentală se confruntă cu o repoziționare a ierahiei valorilor impuse de noua ideologie promovată de Antifa și mișcarea Blacklivesmatter.

Antagonismul alb negru readuce în prim plan analizarea culturii și reorganizarea istoriei prin ștergerea ad litteram a oricărei evidențe ale supremației albilor. Obiceiul de condamnare a memoriei (damnatio memoriae) din perioadă romana, prin care numele unui cetățean al Romei era șters din documentele oficiale, din inscripții, prin abaterea statuilor sale trece de la condamnarea socială la cea culturală și spirituală.

Până unde merge exacerbarea unor drepturi?
Care este limita între principii, justiție și libertatea celuilalt?
Cum putem să judecăm anacronic astăzi faptele istoriei și să le condamnăm pe acestea?

Și cel mai important punct cum recunoaștem noua ideologie marxistă care se folosește de diferite drepturi pentru a-și impune agenda?

Superficialitatea prin care este tratată credința creștină și lipsa unei catehizări profunde a credincioșilor lasă spațiu unei desacralizări atent studiate ale religiei ce stă la baza culturii europene.

Felul în care este reprezentat Iisus nu este decât o polemică lipsită de profunzime teologică și istorică. Mesajul său este unul universal, atemporal și cu adevărat revoluționar.
Mesajul mesianic a cuprins, ca într-o îmbrățișare toate zonele lumii, nu prin supremație rasială ci prin dragoste apostolică.
 
textul aparține lui Constantin Răzvan Popovici, Facebook
titlul aparține site-ului deinteres.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe