08 August 22

The world is changing / Lumea se schimbă. Din 30 Martie 2022, pe nesimtite, am intrat intr-o noua era.

În mod suprinzător, ieri s-a dezvăluit public, în mod oficial, unul dintre scopurile principale ale declanșării războiului din Ucraina.
Într-un interviu dat acum câțiva ani la o televiziune italiană, faimosul Alexandr Dughin, supranumit "ideologul" lui Putin, spunea câteva lucruri extrem de importante: că Rusia NU mai e dispusă să accepte o lume cu un "stăpân unic", unipolara, și că își dorește să se treacă la o lume multipolara. Și mai spunea ceva în acel interviu, foarte relevant: CĂ RUSIA ESTE DISPUSĂ SĂ FACĂ ORICE SACRIFICIU VA FI NECESAR pentru a încheia era dominației globale a SUA. ORICE SACRIFICIU: militar, uman, economic, financiar, politic, social, etc.
Ieri, 30 Martie 2022, la cinci săptamani de la debutul invaziei în Ucraina, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat în vizita oficială în China, a declarat public că începe o noua ordine mondială, în care lumea va deveni multipolară, ceea ce practic înseamnă sfârșitul hegemoniei / dominației totale americane asupra lumii. Iar noul pol de putere care apare, este cel format de țările din grupul BRICS: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - țări care totalizează circa jumătate din populația globului, de pe 4 continente.
Practic, din punct de vedere geopolitic, Rusia a avut și are două obiective strategice în războiul din Ucraina: un obiectiv local, legat strict de păstrarea Ucrainei în afara NATO, ca stat tampon, neutru; și un al doilea, global: de a contesta în forță dominația globală a SUA, de a arăta că SUA nu mai poate sa dicteze /controleze tot ce vrea unde vrea, și de a crea un nou pol major de putere mondial.
Anexez alăturat, pentru o viziune globală mai completă, o harta publicată recent de ministerul de externe rus, cu țările care s-au dovedit "neprietene" față de Rusia în urma invaziei din Ucraina. Adică țările care au ajutat masiv Ucraina, au propus și aplicat sancțiunile dure împotriva Rusiei și au condamnat oficial cu fermitate invazia rusă. De notat este aceste tări reprezintă în mod evident o minoritate la nivel global, reducându-se practic la așa-numita "lume occidentală":  Uniunea Europeană, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de sud, și cam atât.
Din ce se vede, dincolo de manipulări, minciuni, intoxicări și propaganda din mass-media și social-media, este că Rusia este pe cale de a-și atinge obiectivele principale propuse prin acest război, cu toate pierderile imense pe care le suferă pe toate planurile, pierderi pe care se pare că și le-a asumat de la început.
După opinia mea, ne așteptă vremuri tot mai complicate, tulburi și imprevizibile. În astfel de vremuri e bine să fim cât mai cumpătați în judecată și în reacții, și să ne ferim de a cădea în plasa manipulărilor de tot felul, care tind să ne forțeze la opinii și reacții radicale.

“Să stăm bine, să stăm cu frică, să luam aminte!”, cum se spune la Sfânta Liturghie, și să ne păstrăm credința și nădejdea în Dumnezeu.

Autor: Andrei Dinca.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe