30 Iulie 21

TABLOUL RELIGIOS NU ESTE ICOANĂ

   Acesta este un tablou religios de proveniență catolică și în care sunt două erezii:
   Arianismul (care spune că Tatal e mai bătrân decât Fiul) și Filioque (care spune că Duhul Sfânt izvorăște din veci și din Tatăl și din Fiul, fiind poziționat într-o astfel de imagine deasupra Celor Doi). Este o inegalitate între Persoanele Preasfintei Treimi subliniată aici. Pur și simplu o eroare de interpretare teologică.
   Duhul Sfânt este tot o Persoană Dumnezeiască ce izvorăște din veci numai din Tatal, deci nu e în sine o pasăre sau un porumbel, adică o ne-persoană, așa cum este prezentată aici.
    Arătarea porumbelului la Bobotează a fost adeverirea că Persoana Duhului Sfânt a fost și Ea acolo la Teofania Bobotezei, nicidecum faptul că Duhul Sfânt este o pasare. "În chip de porumbel" nu înseamnă întrupare în porumbel.
   Duhul Sfânt S-a arătat la Cincizecime în chip de limbi de foc deasupra fiecăruia dintre Sfinții Apostoli, dar asta nu înseamnă că focul e Duhul Sfânt sau că Duhul Sfânt S-a întrupat atunci în firea focului.
   Această imagine apare și în multe biserici ortodoxe. Oare de ce ?!? Pentru faptul că pictorul care a pictat acea biserică a avut și o anumită pregătire profesională occidentală de unde s-a inspirat.
   Aceste imagini sunt mai bine să nu fie în casele credincioșilor ortodocși. Nu e niciun păcat ca acestea să fie arse la fel cum trebuiesc arse și Bibliile traduse de sectari. Nu aruncate la gunoi, ci pur și simplu arse în foc, pentru că focul este curățitor. 
   Nu trebuie să vă smintiți pentru astfel de observații, pentru că în 2000 de ani de istorie creștină s-au mai strecurat tot felul de inovații exagerate în practica zilnică a creștinilor. Acelea trebuiesc lăsate la o parte și ținut numai ceea ce este pur ortodox. 
   E atât de simplă și minunată ortodoxia, să nu o umbrim cu tot felul de complicații evlavioase și exagerate. 
   Singura icoană ortodoxă a Preasfintei Treimi acceptată este cea în care cele 3 Persoane sunt arătate egale între Ele și s-au arătat în chip minunat Dreptului Avraam la stejarul Mamvri încă din Vechiul Testament.  
   Totul în ortodoxie se face cu dreaptă socoteală, adică mereu cu un discernământ duhovnicesc folositor la mântuire și spre Slava Preasfintei Treimi întru dreapta Ei Preacinstire. - Părintele Dimitrie Ivașco.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe