08 Martie 21

Știți persoanele alea din Biserică de care se tem tinerii?

   Personal niciodată nu am avut probleme cu „santinelele” bisericești, adică acele persoane care au impresia că le știu pe toate, dar de fapt în loc să urmeze învățătura Bisericii, ele urmează „teologia babelor”. Această vestită „teologie a babelor” învăță pe cei „neștiutori” că TREBUIE este literă de lege în Biserică. Ceea ce mulți dintre noi nu știm, este faptul că TREBUIE nu are ce căuta în Biserică. Totul ține de iubire și de jertfă, Biserica fiind starea perfectă a libertății reale, numai despătimit de păcat te poți simți cu adevărat liber. Ori, libertatea aceasta de multe ori este îngrădită în lăcașul de rugăciune, la Biserică, de anumite persoane care îți spun că TREBUIE să stai nu știu cum în Biserică, dar nu îți spun și de ce, că TREBUIE să cumperi nu știu ce, dar nu au nici ele justificarea patristică pentru acel îndemn ... dacă am începe să enumerăm câte obiceiuri păgâne se țin la botezuri, cununii și înmormântări, nu ne-ar ajunge un singur articol pentru un așa subiect, este trist, dar foarte adevărat. Nu mai ascultăm de preot pentru că știm noi mai bine, trist este că sunt unii preoți care chiar ambiționează unele practici ne-ortodoxe din diverse motive...
   Revenind la subiectul central al articolului, citatul pe care o să-l scriu mai jos, din punctul meu de vedere, reprezintă cea mai scurtă și cuprinzătoare stare a ortodoxiei în Biserică ... Ortodoxia este ușa mântuirii și pentru cel mai ortodox om, dar și pentru cel mai puțin ortodox. Blândețea, iubirea, ajutorul sunt virtuți esențiale în starea unui creștin ortodox în timp Sfintei Liturghi, dar și în continuitatea Liturghiei, așa numita „Liturghie de după Liturghie”, asta reprezentând un permanent îndemn la trăirea reală a Ortodoxiei. 

   „Într-o duminică, Mitropolitul Antonie de Suroj a spus următoarea predică:
   Aseară, în această biserică a intrat o femeie cu un copil. Femeia era în pantaloni și cu capul descoperit. Cineva a certat-o. Femeia a plecat. Nu știu cine a făcut asta dar îi poruncesc acelei persoane să se roage pentru această femeie și copilul ei, pentru mântuirea lor, tot restul vieții. Pentru că s-ar putea să nu mai pună niciodată piciorul într-o biserică.
   Apoi s-a întors, cu capul plecat, și a intrat în altar. Aceasta a fost toată predica.” (Editura Theosis)

   Nu știu câți dintre noi suntem conștienți de câte rugăciuni suntem datori către Dumnezeu pentru cei pe care i-am alungat din Biserică ... dar conștientizarea acestui fapt reprezintă începutul trezviei creștine. 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe