22 Septembrie 21

Stimată mămicuță, dacă voiești ca odorul să nu-ți mai plângă la împărtășanie ...

1. Nu-l mai adu DOAR la împărtășit, pe furiș, că așa o să rămână mereu. Un grăbit acolo unde nu are ce căuta repezeala.
2. Vorbește-i de mic despre Dumnezeu. Nu pricepe dar înțelege. Va înțelege... 
3. Vino la Liturghie cu cel puțin jumătate de oră înainte de împărtășanie. E nevoie să se acomodeze cu parfumul, sonoritatea și dinamica din această nouă placentă numită biserică.
4. Lasă-l să se miște în libertate în casa Domnului (că nu-i a omului). Dacă cineva e smintit de acest lucru, înseamnă că ori nu se roagă cu adevărat, ori uită că a fost copil. 
5. Nu pleca imediat după momentul împărtășirii. Lasă-l să digere (sau mai degrabă să fie el digerat), să respire, să admire, să mai vrea încă o dată. Nici ție nu-ți va dăuna câteva minute de rugăciune liturgică și nu cred că vrei musai să te asemeni lui Iuda cel ce a plecat grăbit de la Cină pentru a-L vinde pe Hristos. 
6. Nu-l subestima. El știe mai multe decât noi în ceea ce privește legătura sa filială cu Tăticul ceresc.
7. Vorbește-i frumos despre preoți. Dacă-l ameninți mereu că popa-i taie limba când e obraznic, sau chestii de genul, îl vor vedea ca pe un inamic. Mai călcăm prin străchini, dar nu suntem atât de fioroși. Vrei să nu sperie de preoți, deprinde-l (obișnuiți-vă) cu prezența preoților, călugărilor și maicilor. 
8. Cel mai important: Dacă tu, mămico, nu ai o viață liturgică, nu te împărtășești și nu te rogi, uită ce am spus mai sus. Nu-ți va fi de mare folos. Copiii te imită. Nu-i interesează manualele. - Text preluat: Preot Ciofu Gabriel via părintele Alexandru Lungu (sursă foto)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe