28 Noiembrie 21

„Somnul rațiunii naște monștri, monștri care circulă printre noi și scot capul atunci când moare unul din tabăra considerată adversă.”

„Somnul rațiunii naște monștri”, asta a scris într-o postare pe un site social scriitoarea Ivona Boitan. Scriitoarea susține că mass-media „are nevoie” de o nouă frică pentru a rămâne într-o „actualitate a terorii”, Ivona Boitan subliniind faptul că „frica de a rămâne fără resurse, coada de la ora cinci la lapte nu va fi niciodată demodată, ea va putea fi mereu aruncată în joc.”

iată postarea integrală:

„E foarte greu să umpli un spațiu de emisie cu ceva ce să țină publicul în fața televizoarelor o oră, două, trei darămite doi ani! Cu audiențe mari. Boala aceasta a rezolvat o mare problemă a mass media. I-a dat un subiect (aproape) veșnic și o unealtă pe care o iubea deja de mult timp: frica. Omul înfricoșat e supus organului fricii și e violent cu toți ceilalți, dispus să facă orice pentru a scăpa de frică fără să realizeze că încercarea lui de a scăpa de frică nu face decât să i-o intensifice. Doi ani a mers cu boala,s-au făcut sume bune din această omenire paralizată în case, în fața televizoarelor care le spunea cum sunt otrăvite fântânile și cum sunt teroriști peste tot. Revoluția română în direct a fost un experiment, o primă tentativă de a vedea dacă se poate prosti omul cu televizorul, s-a văzut, se poate, apoi am fost trimiși să vânăm pokemoni,o nebunie generalizată, balena albastră, alta, tot soiul de experimente care au dus la această pandemie în direct. Boala există, e cât se poate de reală și letală exact în acel procentaj descris de oamenii de știință, și iată cum din 0, 04 la sută, cu amplificare televizorului ai ajuns să bagi în cușcă o lume întreagă, căreia îi promiți că îi dai drumul dacă zice, face și este cum zici tu. Între timp, unii dintre oameni sunt deja abrutizați. Unii s-au retras în bula lor de pasiuni, alții au ajuns să fie dispuși la orice pentru supraviețuire, cred că ar merge până la crimă dacă li s-ar ivi ocazia,  dar există și o categorie care s-a trezit. O categorie de oameni care dincolo de naționalitate, sex sau religie, au în comun un singur lucru: logica, călătoresc cu întrebarea cum s-ar zice.
Trebuie deci o nouă frică. Frica de a rămâne fără resurse. Coada de la ora cinci la lapte nu va fi niciodată demodată, ea va putea fi mereu aruncată în joc. Acum iată, suntem amenințați și cu marea pană. Odată hipnoza fricii instaurată , vorba șarpelui Kaa” trust in meeeee just in meeeee”, se pot înlocuit itemii fără nicio problemă Trebuie să ne fie frică de libelule fiindcă pe aripile lor se transportă o armă microbiologică invizibilă. Și ne e frică de libelule.
Somnul rațiunii naște monștri, monștri care circulă printre noi și scot capul atunci când moare unul din tabăra considerată adversă. Să fii incapabil de empatie este începutul sfârșitului. Lumea va dispărea când nu vor mai există cărări între oameni, iată că deja cărările s-au împuținat substanțial, cele două tabere sunt bine formate, rareori trece vreunul peste sârma ghimpată a vaccinului, a vecinului, mai ales când permanent se bagă și curent în ea. Trăim o tanatofobie mondială care nu poate fi înfrântă cu resurse pur omenești. Asta nu înseamnă că stăm cu mâinile încrucișate ci împreunate.
E singura soluție.” - a scris Ivona Boitan pe un site social.

Foto: Guliver/Getty Images via republica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe