21 Aprilie 21

Slujbele celor care NU vin la Biserică trebuiesc săvârșite la fel ca acelora care sunt prezenți la Sfânta Liturghie duminică de duminică?

   Recent, pe o pagină declarată „creștină” a fost publicat un mesaj despre slujbele Bisericii pentru cei care participă activ la viața Bisericii și pentru cei care știu unde este Biserica doar pentru că trece spre locul de muncă pe lângă ea, nu că ar ajunge la slujbele ei. Acolo se menționa faptul că „dacă cineva a trăit ca un câine, sa fie îngropat ca un câine. Dacă a trăit ca un sfânt, sa fie îngropat ca un sfânt, cu cinste și fast și solemnitate.. Asta dacă vrem sa fim coerenți în fapte și serioși în cuvinte,” subliniându-se faptul că „e JENANT sa cânți "cu sfinții odihnește Hristoase sufletul robului tău" când el o viata întreagă nu a vrut sa fie sfânt!” Înțeleg caracterul de „trezvie” a creștinului „adormit” în ale lumii, dar nu pot să fiu de acord cu un astfel de mesaj. Biserica nu este o instituție de judecată ci familie, stâlp și temelie a adevărului ... ce familie, ce tată, ce mamă își alungă fiul risipitor la ananghie? De aceea, Biserica are un caracter iertător, familiar și mărturisitor, nu un profil de închizitor. Asta cu închizitorii e la alt sector.
   Chiar și tâlharul de pe cruce, cel care a fost PRIMUL în împărăția lui Dumnezeu dimpreună cu Hristos Iisus, poate că în viața lui nu prea a dat pe la „slujbe”, a ucis, a furat, a înjurat, a blestemat...a fost practic la „slujbele” dracilor decât să fie întru rânduiala lui Dumnezeu, a proorocilor. Dar și așa, acest tâlhar care „merita” moartea după legea iudaică a intrat în Împărăția Domnului. În definitiv, vreau să subliniez faptul că Biserica deschide poarta raiului, arată calea cea dreaptă, mărturisește precum Sfântul Prooroc Ioan în pustia lumii păcătoase ... clopotele bat spre chemarea creștinului la rugăciune, dar cine să audă cu inima, câți dintre noi simțim chemarea lăuntrică a Bisericii către Sfânta și dumnezeiasca Liturghie?

   Așadar, calea nu este să ne transformăm în judecători ai celor care nu vin la Biserică, ci în a ne transforma în lumină, în exemplu smerit a ceea ce înseamna om al lui Dumnezeu. AMIN!

P.S. Numele paginii sociale unde a fost publicat acest mesaj nu îl vom face public pentru că nu asta este ideea acestui articol.
 
Sursă foto: citateortodoxe.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe