30 Iunie 22

„Slujba este misiunea vieții Sfinției sale”

Luni, 20 iunie. Pe la 7,20 Inaltul Teodosie era deja in Catedrala arhiepiscopala. Se pregatea de Sfanta Liturghie. A inceput pe la 7,30, iar la Sfintia sa, slujba dureaza 3 ore. Minim. Este primul si singurul la care am asistat la o asa durata. 100% sa fiti siguri si convinsi este absolut canonic.
Pe dupa-amiaza, la ora 18,00, in aceeasi zi, a mers la o tripla lansare de carte la care a luat cuvantul si chiar a participat activ, intrand in dialog cu organizatorii si cu autorii. Deja era ... (cam) obosit.
In jur de orele 21,30 - 22 a pornit spre Manastirea Sfantului Apostol Filip pentru o Sfanta Liturghie de noapte. A inceput metronom, la ora 23 fix, asa cum anuntase cu zile bune inainte. Dupa slujba, se intretine cu gazdele cateva minute, ia cateva guri din cele pregatite de-acestia si se intoarce la Palatul arhiepiscopal. Unde, surpriza surprizelor, il astepta o masina care l-a luat si a plecat ... la alte slujbe si la alti oameni. Care il asteapta ca pe painea calda ...
Oriunde merge in tara, toata lumea il inconjoara cu aceeasi dragoste si, mai ales cu acelasi dor ... Si merge in unele localitati pentru prima data in viata Sfintiei sale. A facut in asa fel incat Suceava si Bucuresti, Cluj si Caransebes sa fie un fel de "cartiere" ale Constantei ... Se duce si se intoarce aproape cu viteza gandului ... Slujeste si revine. Slujba este misiunea vietii Sfintiei sale. Stiu arhierei cu rand inalt care spun textual ca sunt incapabili sa faca aceleasi lucruri pe care le face Inaltul Teodosie.
Jertfa si sacrificiul sunt cuvintele care il ghideaza. Zi de zi, ceas de ceas, clipa de clipa. Desi in ortodoxie este permisa o singura Sfanta Liturghie intr-o zi, sigur mai sunt si alte slujbe pe care le poate face un preot. Iar Sfintia sa abia asteapta sa vina cineva sa-l roage sa faca o slujba ... de un fel ... Ori macar o spovedanie. Sau un sfat. Ori macar sa ia o binecuvantare.
Pentru simplu motiv ca viata toata este un sacrificiu si-o jertfa continua, 24/24/, 7/7, va rog si insist sa ne rugam cu totii bunului Dumnezeu sa-l tina in putere si sa ingaduie sa ne pastoreasca ani multi de-acum incolo. Ca acum sa fie ... zeci de ani. Cat mai multi. Doamne-ajuta!
In mod normal e cazul sa spunem Vrednic este! Si totusi credeti-ma ca e mai mult decat atat. Mintea refuza sa proceseze ceea ce vede ... Cu ochii mei vedeam cum se da jos dintr-o masina si se urca in alta ... la ora 4,30 ... la aproape 24 de ore dupa prima slujba a zilei ... si Sfintia sa pleca la drum ... La alte slujbe. La alti oameni. Oh, Doamne! Da-ne si noua macar un fir de nisip de jertfa si sacrificiu asa cum vedem la Sfintia sa. Da-ne Doamne intelepciune si intelegere sa ne rugam si sa postim pentru arhiereul inimilor noastre! Lumineaza-ne si intelepteste-ne pe noi, pe toti sa ne deschidem inimile si sufletele sa intelegem si sa pricepem ce arhiereu incredibil este la Constanta ... pentru noi, romanii ... Cat de mult ne Iubeste Sfintia sa ...

"Mai bine mor io decat sa demoleze biserica." a spus curand. Biserica suntem noi. Dincolo de cladiri si ziduri, suntem noi, oamenii. Pentru care se jerfeste ... maxim. Fara limite. Complet. Integral.

Axios!

P.s. Am ales o poza cu Sfintia sa in genunchi pentru ca asa s-ar ruga permanent, sa fie posibil asta ... Se aseaza cu o naturalete si cu o vrednicie deosebita la rugaciune ... pentru noi, pacatosii si ticalosii.
Doamne, te rog, tine-l! Mai mult decat ingadui Tu. Doamne, da-i putere! Da-ne noua putere sa ne rugam si sa postim pentru Sfintia sa. Doamne, deschide-ne ochii si bratele sa-l imbratisam duhovniceste pe arhiereul inimilor noastre! Amin.

Preluat, Felix Claudiu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe