30 Noiembrie 20

Sfințenie la kilogram!

   Astăzi îl cinstim pe Sfântul Grigorie Decapolitul, vindecător în mod particular al celor cu afecțiuni neurologice (epilepsie).
   Acest sfânt, care a trăit la nouă secole după Hristos, a poposit în mânăstirea Bistrița olteană prin râvna și cheltuiala lui Barbu Craiovescu, ban al Craiovei, cel care s-a și călugărit ulterior sub numele de Pahomie. Locul? Mânăstirea Bistrița, evident, ctitorie a sa și a fraților săi - o ceată de boieri evlavioși.
   Dar nu asta este important acum de povestit, ci modul cum a ajuns tocmai aici, la noi, Sfântul din Decapole - o grupare de 10 cetăți din Isauria (provincie situată astăzi între Siria și Iordania). Moaștele Sfântului Grigorie au fost strămutate, după căderea Constantinopolului, în Serbia spre a fi ocrotite de barbaria asiatică revărsată peste lumea creștină. Aici însă a pus ochii pe ele “finanțistul“ oltean, ban al Craiovei, boierul Barbu.  Acesta a negociat cu un demnitar turc în posesia căruia ajunseseră sfintele moaște, înțelegerea fiind că plătească greutatea lor în aur. Cu alte cuvinte, sfințenie la kilogram!
   Zis și făcut, au adus cântarul și au pus sfintele moaște pe un taler. Acestea atârnau greu în balanță (sfântul fiind întreg), spre marea bucurie a “negustorului“ turc, care deja își freca mâinile a câștig. Dar, surpriză! Cu cât punea boierul aur pe talerul său, cu atât celălalt taler se ușura... Sfințenia devenea volatilă, spre disperarea turcului care a și exclamat cu năduf: “Aman, aman! Creștin la creștin trage!“ 
   Legendă consemnată întocmai - însă greu de verificat -, cert este că Sfântul a dorit să ajungă la noi, unde a făcut enorm de multe minuni, între care cea din 1763 când a oprit ciuma din București este documentată ca atare de istorie. Din 1950 cultul lui s-a generalizat pe cuprinsul Patriarhiei Române, iar mânăstirea Bistrița este asediată de mulțimi mari de oameni, pornite în căutarea vindecării. 
   Eu însumi am fost acolo de mai multe ori, ca pelerin, și pot mărturisi că puterea sfintelor sale moaște e covârșitoare!
 
Text: Răzvan Bucuroiu, director editorial Lumea Credintei
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe