09 Decembrie 22

SFINTELE ZDRENŢE

Vă mai amintiţi, desigur, de o fetiţă dintr-un sat de lângă Constantinopol, o suburbie pe atunci a Capitalei Lumii, căreia părinţii, oameni înstăriţi, îi cumpărau cele mai scumpe straie, dar ea, de cum le primea, o zbughea în cartierul săracilor şi le dăruia primei fetiţe de vârsta ei care-i ieşea în cale, ea îmbrăcându-se în zdrenţele aceleia.
Cei de neamul lor îi spuneau pe limba lor Vinerea, dar autorităţile greceşti i-au tradus numele în Παρασκευή (Paraskevi = Vineri).
Adolescentă, a fost luată la Domnul. Dovedindu-se sfântă, făcând minuni, a fost înveşmântată în odăjdii scumpe, pusă în raclă aurită şi depusă în Catedrala Sfinţii Apostoli din satul natal. Împăratul român Ioan Asan al Ilea a adus cu mare alai sfintele moaşte în capitala sa, Târnovo, unde însă corpul sfânt era gata să fie distrus de duşmanii creştinismului. Şi ştiţi cine a salvat-o, cui îi datorăm noi privilegiul de a o avea la noi, ocrotitoare a României, şi de a ne afla în preajma ei chiar în aceste zile? Zdrenţele, dispreţuite de toţi dar preţuite de ea. O să vedeţi cum.
Pe la 1393, turcii asediază  şi ocupă Târnovo. Cărturarul Grigore Ţamblac, contemporan al evenimentelor şi originar din Târnovo, relatează: „Când toate cele ce erau de bun preţ se aduceau de pretutindeni în cetatea cea supusă înaintea feţei cuceritorului, aduse au fost şi cinstitele moaşte, dezbrăcate de podoabele cele preţioase şi învelite în nişte trenţe sărăcăcioase. Le-a cerut şi le-a dobândit de la sultanul stăpânitorul Moldovlahiei carele domnea peste oraşele de la Dunăre şi a dus la sine această comoară, dar nu pe timp îndelungat.”
Dacă atunci corpul din raclă ar fi fost îmbrăcat în podoabele cele preţioase, sultanul l-ar fi nimicit şi ar fi luat pentru sine podoabele. Dar ei i s-a făcut atunci nu altceva decât ceea ce făcuse ea în copilărie: a fost dezbrăcată de hainele scumpe şi i s-au pus pe ea zdrenţele. Sultanul a cedat sicriul, cu dezgust, desigur, stăpânitorului Moldovlahiei pentru că n-avea ce face cu nişte trenţe sărăcăcioase.
Să precizăm că Domnul care a dus la sine nepreţuita comoară nu era altul decât Mircea cel Bătrân, iar acesta era primul popas al Sfintei Paraschiva pe pământul românesc din nordul Dunării.
Sfânta Paraschiva a trăit în prima jumătate a secolului XI, cândva între anii 1.000 - 1.050, exact acum o mie de ani. Am propus ca jumătatea de secol în care ne găsim, 2.000 - 2.050, să fie declarată Mileniul Sfintei Paraschiva. Se vede că nu am o voce suficient de sonoră pentru că n-am fost auzit decât de o singură persoană: Sfânta Cuvioasa Paraschiva.
Miron Scorobete

Sursă: Părintele Teodor Ciurariu.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe