19 Aprilie 21

„Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi”

     În anul 443 d.H., când Sfântul Proclu, ucenicul Sfântului Ioan Gură de Aur,  era Patriarhul de Constantinopol, oraşul a fost zguduit de cutremure mai mari şi mai mici, timp de patru luni continuu. Toţi creştinii,  locuitori ai cetăţii, au ieşit din oraş şi stăteau în jurul acestuia în locuinţe improvizate, de unde se rugau continuu ca Dumnezeu să oprească acest rău.
    Când pământul se cutremura, poporul striga: "Doamne miluieşte, Doamne miluieşte "!
      Odată,  în timpul unei zguduituri, o putere nevăzută a răpit un copil din popor şi l-a ridicat la cer! Copilul a dispărut şi toţi au rămas cu gura căscată. La puţin timp, copilul a coborât pe pământ într-un chip minunat. El a spus patriarhului de atunci că a auzit o voce dumnezeiască care i-a poruncit să spună episcopului ca la litaniile pe care le fac pentru cutremure să cânte cântarea următoare şi copilul a început să cânte: "Sfinte Dumnezeule,  Sfinte Tare,  Sfinte fără de moarte,  miluieşte-ne pe noi!"
     Sfântul Proclu l-a rugat să psalmodieze de mai multe ori,  ca s-o înveţe creştinii.  Toţi au făcut după aceea procesiune cântând imnul şi cutremurele s-au oprit. 
      Poate că unii dintre cei care au învăţat  puţină carte şi se laudă cu ştiinţa şi informaţiile pe care le au, când vor auzi acestea, vor râde şi vor zice: Ce sunt acestea pe care ni le spui, părinte? Cutremurul este un fenomem fizic care înseamnă dizlocarea plăcilor tectonice în măruntaiele pământului.  
    Este un fenomen fizic care se întâmplă în lume şi care nu are nici o legătură cu Dumnezeu. 
    Dar cuvântul dumnezeiesc ne arată că tiate cutremurele şi fenomenele fizice din lume depind de El. 
   "Cel ce caută pe pământ şi-l face pe el de se cutremură. Cel ce se atinge de munţi şi fumegă."
    Cauza cutremurelor numeroase care apar este tristeţea lui Dumnezeu  pentru PĂCATELE pe care le săvârşesc continuu oamenii,  mici şi mari, clerici şi laici, bogaţi şi săraci, tineri şi tinere, căci păcatul este RĂUL.
 
Extras din  - Explicarea Dumnezeieştii Liturghii / Iulian Mazilu, Facebook / Sursă foto: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe