02 Decembrie 20

Sfântul Nectarie a trecut la Domnul în ziua de 8 noiembrie 1920, în spitalul Areteion din Atena.

   Dorința lui și a ucenicilor (nu puțini) a fost ca trupul marelui ierarh să fie adus la Eghina, pe insula unde a întemeiat o mânăstire de maici. De aceea, sicriul cu încărcătura sfântă a trebuit să poposească o noapte în portul Pireu, așteptând vaporul de a doua zi. Aici, ucenicii au cerut ca trupul neînsuflețit al Sfântului Nectarie să fie adăpostit peste noapte în biserica Sf. Treime din Pireu. Și în acest moment apare șocul cel mare: i-a fost interzisă până și intrarea în biserică, post-mortem! Fără drept de apel!
   Calomniile, bârfele și intrigile care l-au urmărit toată viața și i-au măcinat credibilitatea nu l-au ocolit nici pe buza mormântului, făcându-i pe decidenții ecleziali ai vremii să recurgă la un asemenea gest brutal, grosolan. Drept urmare, cosciugul a zăcut toată noaptea în fața ușilor ferecate ale bisericii. Iar imaginea de mai jos chiar asta a surprins...

Epilog 

   În 1998, Petru al Alexandriei a adus un papirus oficial din partea patriarhiei care l-a prigonit cu 107 ani în urmă pe Sfântul Nectarie, prin care își cereau iertare, cu toții, pentru neajunsurile, supărările și defăimările pe care i le-au adus acestui om sfânt doar din invidie, superficialitate și micime sufletească. Actul se află acum în chilia sfântului, ca o urmă de lacrimă ștearsă de pe obrazul lui ceresc.
 
Sursă: Răzvan Bucuroiu, Director editorial Lumea Credintei / Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe