29 Septembrie 20

SFÂNTUL LUCA NU OPERA FĂRĂ ICOANA MAICII DOMNULUI PE PERETELE SĂLII DE OPERAȚII

Mai înainte de a începe operaţia, viitorul episcop îşi făcea întotdeauna semnul crucii şi se ruga concentrat, întorcându-se către icoana Maicii Domnului care a atârnat mulţi ani în sala de operaţie a spitalului orăşenesc. Doctorii atei au încetat până la urmă să dea atenţie acestui fapt, iar credincioşii îl socoteau un lucru cât se poate de obişnuit. La începutul anilor 1920, una dintre comisiile de revizie a dispus să fie dată jos icoana. Drept răspuns, Valentin Felixovici a plecat din spital, declarând că se va întoarce doar după ce icoana va fi pusă la locul ei. Potrivit amintirilor profesorului L.V. Oşanin, comisia s-a pronunţat la modul că „sala de operaţie este a statului. La noi Biserica este separată de stat. Dacă chirurgul vostru vrea să se roage, nimeni nu îl împiedică, dar să îşi ţină icoana acasă”.

Voino-Iaseneţki a repetat că nu se va întoarce în sala de operaţie. Între timp însă, un membru de partid important şi-a adus la spital soţia în vederea unei operaţii care nu suferea întârziere. Femeia a declarat categoric că doreşte să fie operată de Voino- Iaseneţki. „A fost chemat la camera de gardă”, scrie profesorul Oşanin. „A repetat că îi pare foarte rău, dar potrivit convingerilor sale religioase nu va intra în sala de operaţie până când icoana nu va fi pusă la loc...

Soţul bolnavei şi-a dat cuvântul de onoare că icoana va fi a doua zi la locul ei dacă bolnava este operată fără întârziere. Iaseneţki a intrat imediat în aripa de chirurgie şi a operat-o pe femeie, care s-a însănătoşit complet. În dimineaţa următoare, icoana atârna într-adevăr la locul ei”.

Sursa: Sfântul Luca al Crimeei, Am iubit pătimirea, Ed. Sophia, pp. 36-37.

Foto: Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaya), 1130, Galeria Tretyakov, Moscova.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe