28 Octombrie 20

Sfântul Cuvios Cosma, Episcopul Maiumei, a fost adoptat când era copil

   Părinţii Sfântului Ioan Damaschin vieţuind în cetatea Damascului, au luat la dînşii pe un copil sărman şi anume pe Cosma, care era de loc din Ierusalim şi care rămăsese de mic orfan de părinţii săi care erau creştini. Pe acesta, părinţii lui Ioan Damaschin, care erau iubitori de săraci, l-au făcut ca pe fiul lor şi l-au crescut împreună cu Ioan, fiul lor cel firesc. Apoi răscumpărând de la agareni pe un călugăr ce se numea tot Cozma, fost robit în Italia, care era foarte înţelept, i-au dat acestuia spre învăţătura dumnezeieştilor Scripturi pe amândoi copii: pe Ioan, fiul lor cel firesc, şi pe Cosma, fiul cel înfiat. Cosma, înaintând în vârsta înţelegerii şi învăţând iscusinţa înţelepciunii, a lăsat lumea cea deşartă şi, ducându-se în mănăstirea Sfântului Sava, a luat asupra sa jugul monahicesc, bine nevoindu-se cu el şi ca o stea pe bolta cerului a strălucit în Biserica lui Hristos, prin viaţă şi prin dumnezeiască înţelegere. Pornindu-se lupta împotriva sfintelor icoane, acest cuvios l-a îndemnat pe Sfântul Ion Damaschin să scrie către dreptcredincioşi cuvinte pentru cinstirea sfintelor icoane. Şi amândoi, prin cuvânt şi prin scris, s-au nevoit mult împotriva luptătorilor sfintelor icoane. El a împodobit Biserica lui Dumnezeu cu foarte frumoase tropare şi canoane.
   El a cinstit cu cântări Învierea lui Lazăr, Intrarea Domnului în Ierusalim, Cina cea de taină şi Patimile cele de voie ale Domnului nostru Iisus Hristos, precum şi alte praznice dumnezeieşti.
   Apoi a fost ales de patriarhul Ierusalimului episcop la Maiuma şi, bine vieţuind, cu dumnezeiască râvnă a povăţuit turma la păşunea cea mântuitoare şi, ajungând la adânci bătrâneţe, s-a odihnit întru Domnul.
   În această zi mai facem pomenire Sfintei Muceniţe Domnica, care a pătimit pentru Hristos în vremea împăratului Diocleţian, în cetatea Azarventii, de la Lisie ighemonul, şi după multe chinuri s-a sfârşit în temniţă.
   Tot în această zi (12 octombrie) se mai face pomenire şi pentru Sfântul Părinte Martin, episcopul cel milostiv.
 
Extras din: Vieţile Sfinţilor, publicate aici, au ca sursă cele 12 volume "Vieţile Sfinţilor" apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe