22 Septembrie 21

Serbarea de la Putna – 2021

La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.

Turnul porții principale prin care se intră în Mănăstirea Putna poartă până astăzi numele de Turnul Eminescu, în amintirea marelui poet, inițiatorul primei Serbări a românilor de pretutindeni, care a avut loc la Putna, în 15 august 1871. Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol și studenții organizatori au dorit să reînsuflețească lupta pentru unire a românilor. Manifestările au fost prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la sfințirea Putnei. Atunci s-a desfășurat și Primul congres al studenților români, având ca temă centrală drumul către unitate. Toate aceste manifestări au fost un pas important spre Marea Unire din 1918.

Întâlnirea de la Putna din anul 1871 a reprezentat un imbold pentru aproape toate generațiile care au urmat, până astăzi. Luând ca pricină diferite evenimente religioase, culturale sau istorice, persoane dornice de a aduce un plus de prospețime țării, în special tineri, au organizat alte Serbări la Mănăstirea Putna. Gândul tuturor a fost de a continua și a lupta pentru idealul exprimat la 1871: acela de a întări conștiința unității și a demnității neamului românesc.

Mai multe detalii pe: www.serbareputna150.ro
Taguri: Serbarea, 2021, Putna, De, la
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe