25 Ianuarie 22

Scrisoarea deschisă către Sf. Sinod al BOR dă roade, până acum au răspuns la ea zece ierarhi

În urmă cu aproximativ zece zile, 70 de personalități din societatea civilă au transmis o scrisoare deschisă către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iată un fragment din această scrisoare:

„Introducerea certificatului verde cu scopul de a condiționa dreptul la muncă de vaccinare și segregarea pe criteriul vaccinării sunt practici care, în prezent, nu întrunesc consensul instituțiilor europene și al altor organisme internaționale, nici nu sunt generalizate în țările membre UE sau din lumea civilizată. Dacă este adevărat că o serie de state au recurs la astfel de metode, la fel de adevărat este că practicile menționate sunt controversate, contestate și extrem de problematice.
Vă rugăm cu smerenie, dar și cu toată convingerea, să vă mențineți și să mărturisim împreună, păstori și păstoriți, care alcătuim cu toții Sfânta Biserică Ortodoxă Română luptătoare, poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară, că pentru libertatea și demnitatea persoanei este esențial ca actul medical să fie liber și responsabil, întemeiat pe consimțământul ei liber și informat, și că segregarea și condiționarea de vaccin a dreptului lăsat de Dumnezeu de a ne câștiga traiul lezează grav atât drepturile constituționale elementare, cât și statutul hristic al ființei umane.” - se arată printre altele în scrisoarea deschisă dresată BOR.

„Între timp, inițiatorii demersului au contabilizat reacțiile din partea ierarhiei Bisericii Ortodoxe. Astfel, zece ierarhi au răspuns inițiatorilor, mesajele episcopilor fiind în acord cu textul scrisorii deschise. Cei zece s-au solidarizat cu semnatarii, afirmând că se împotrivesc instituirii obligativității certificatului verde.

Din cei zece ierarhi, trei și-au dat acordul pentru publicarea răspunsurilor lor pe siteul R3media. Ceilalți șapte au ținut ca numele și răspunsurile lor să rămână private. Precizăm că cei zece ierarhi provin din toate Mitropoliile de pe cuprinsul țării, dar și din străinătate. Semnatarii așteaptă, însă, un răspuns din partea Sinodului pe această problemă.” - se arată într-un articol r3media.ro .

Sursa citată mai sus enumeră și publică în premieră răspunsurile celor trei ierarhi, IPS Irineu, Arhiepiscop de Alba-Iulia, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei dar și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Citește AICI răspunsurile ierarhilor.

Foto credit: r3media.ro / Foto info: IPS Irineu, IPS Ciprian, PS Sebastian
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe