24 Octombrie 20

Scrisoare deschisă a pr. dr. Stelian Costea adresată conducerii INSP cu privire la recomandările referitoare la redeschiderea Bisericilor.

   Prin ceea ce vă scriu vreau să vă aduc la cunoștință puternicul sentiment de îngrijorare care mă încearcă, după ce am citit recomandările INSP, privitoare la aspectul, care în calitate de slujitor , adică de preot, mă interesează cel mai mult, și anume, redeschiderea Bisericilor.

   Am avut permanent convingerea lăuntrică a faptului că închiderea bisericii este o decizie fundamental greșită, pentru că acolo unde se află izvorul vindecărilor nicio neputință omenească nu are dreptul să vorbească sau să acționeze că și cum s-ar confrunta cu vreo-o sursă de boală sau de infecție.

   Medici renumiți și oameni de știință au afirmat în mod repetat și continuă să susțină și acum, că minunile înfăptuite asupra credincioșilor care primesc Sfintele Taine ale Bisericii sau participă la slujbele acesteia, copleșesc orice dimensiune științifică din prezent și din totdeauna.

   De aceea, luând în calcul toate considerentele care țin atât de tămăduirea sufletească cât și trupească oferită de Biserică, dar în același timp și de dreptul și libertatea fiecărui credincios de a-și exercita ceea ce îi oferă credința pe care o practică, vă aduc la cunoștință că atât pentru mine cât și pentru credincioșii ortodocși - primirea Sfintei Împărtășanii în comuniune din aceeași Sfântă lingurița, sărutarea obiectelor sfinte de cult, a icoanelor sau a raclelor în care se afla Sfinte Moaște, apropierea și comuniunea din interiorul unui Sfânt Locaș - sunt lucruri care nu se negociază.

   Totodată, trebuie să luam în calcul, că inclusiv la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și altor organisme medicale internaționale, părerile cu privire la purtarea măștii sau distanțare, sunt împărțite, existând și opinii destul de numeroase, care spun că purtarea excesivă a măștii dăunează sănătății.

   Prin urmare, nu-mi rămâne decât să nădăjduiesc, că veți corecta aceste recomandări astfel încât credinciosul ortodox, și creștinul în general, să se simtă liber în dorința să de a-și asuma și practica adevărata credință care se confundă cu însăși viața sa.

   În concluzie, îmi exprim - fiind încredințat că sunt în asentimentul credincioșilor ortodocși-  convingerea fermă, că nu se poate face niciun fel de rabat de la administrarea Sfintelor Taine ale Bisericii și că Trupul și Sângele lui Hristos pot să biruiască orice virus și orice neputință omenească.

Preot doctor Stelian Costea

Catedrala Arhiepiscopala din Constanța

 
Mulțumim pentru sursă emisiunii Lumina Cuvântului
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe