30 Martie 23

Să nu ne uităm istoria care uneori chiar a fost „trasă pe roată” La propriu.

28 februarie
Execuția lui Horea și Cloșca.
La data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania din anul 1784, au fost executați prin tragere pe roată la Alba Iulia.
Cel de-al treilea conducător al marii revolte țărănești și anume Crișan, știind ce avea să urmeze și nedorind să fie batjocorit, se spânzurase în închisoare cu nojițele de la opinci, cu două săptămâni mai înainte.
 Horea şi Cloșca au fost trași pe roată pe platoul numit „La furci”din Alba Iulia, iar după moartea celor doi martiri ai neamului romanesc din Transilvania, modelul execuției  prin tragere pe roată va fi abolit pentru totdeauna din codul penal austriac.
 În ziua de 28 februarie la orele 9:00, a început procesiunea execuției lui Horea și Cloșca, cei doi fiind  transportați în două care separate ce erau încadrate de un escadron austriac de cavalerie și aproximativ de 300 de pedestrași și husari maghiari.
În jurul podiumului amenajat pe Dealul Furcilor, au fost aduși cu forța pentru asista, între 2.500-3.000 de iobagi români din localitățile unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei. Primul adus pentru executare a fost Cloșca, care a fost fixat de sol, cu membrele larg desfăcute și bine întinse, iar sub fiecare încheietură au fost trecute bucăți de lemn, care prin lovirea cu roata să zdrobească oasele condamnatului. Călăul, a trecut apoi, roata grea de lemn întărită cu colți de metal de mai mult de 20 de ori peste trupul lui Cloșca, în timp ce Horea era forțat să asiste, în picioare, la supliciul prietenului sau. Misiunea călăului era de a prelungi  cât mai mult chinurile condamnatului, de a-l face să îndure din plin fiecare lovitură și de a-l ține cât mai mult în viață, ca să îndure cât mai multe lovituri. După ce Cloșca a murit în chinuri, a urmat Horea, căruia călăul i-a aplicat mai multe lovituri, prin care i-au fost zdrobite mâinile și picioarele, apoi i-a fost zdrobit pieptul și i-au fost scoase organele interne.  Pentru ca sadismul  celor care i-au condamnat să fie desăvârșit, ambilor condamnați, pentru a fi și mai mult batjocoriți, le-au fost tăiate mâinile și picioarele cu toporul. Apoi corpurile celor doi martiri români au fost tăiate în mai multe bucăți, apoi luate și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara, pentru intimidarea țăranilor ca să nu se mai răscoale. Nici măcar trupul lui Crișan, cel ce se spânzurase în închisoare nu a fost iertat de această batjocură, ci a fost dezmembrat și pus în țeapă la fel ca al prietenilor săi de către călăul ungur Grancea Rakoczy, însărcinat de autoritățile habsburgice să pună în practică această monstruoasă metodă de execuție, faptă pentru care a fost plătit cu 18 florini austrieci.

Pr. Teodor Ciurariu.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in Era IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe