14 August 22

Să îndrăznim să credem că viitorul este pro-viață, să muncim să îl construim! Gânduri după emisiunea tvr referendum, despre avort

Sa indraznim sa credem ca viitorul este pro-viata, sa muncim sa il construim! Ganduri dupa emisiunea tvr referendum, despre avort
aseara, pe postul national de televiziune a fost emisiunea referendum, realizata in parteneriat cu hotnews
.

Tema a fost sunteti de acord cu dreptul la avort?. Am spus de la inceput ca felul in care a fost formulata aceasta tema nu reprezinta corect toate optiunile in problema avortului  pro-avort, anti-avort, pro-alegere si pro-viata  si arata totodata, cat de putin sunt cunoscute acestea.
Multumiri organizatorilor si celorlalti invitati pentru disponibilitatea de a aduce in atentia publicului romanesc un subiect pe cat de sensibil, pe atat de important.
De ce referendum? De ce dezbatere? Cand auzi argumentele celor pro-avort si ale celor anti-avort, iti dai seama ca si unii, si altii sunt oameni care vor sa faca bine cuiva: unii femeii, altii copilului. De ce sunt in conflict? Pentru ca nici unii, nici altii nu isi dau seama ca nu vor intreg binele posibil, ci doar o parte din el: cei pro-avort cred ca o ajuta pe femeie sa scape de o problema, cei anti-avort considera ca ajuta copilul fara aparare, a carui viata este luata.
Optiunile pro-avort si anti-avort nu sunt solutii complete.
Cei pro-avort vor sa sprijine femeia ignorand copilul, cei anti-avort vor sa sprijine copilul, ignorand femeia. Cei pro-alegere egalizeaza optiunile fara sa aprofundeze cauzele si consecintele diferite.
Dintre cele patru optiuni, adevarata solutie este cea pro-viata: sa sprijinim femeia si copilul. Adevaratul bine tine cont de toti cei implicati. A fi pro-viata este cautare binelui femeii si binele copilului. Da, a fi pro-femeie si pro-copil e cel mai greu, dar e singura solutie adevarata.
Un gand adresat activistilor pro-alegere:
sa ii spui femeii orice alegi e bine, te sustin nu este suficient. Pentru ca ii spunem: esti libera sa alegi, dar nu verificam daca are contextul care ii da posibilitatea sa aleaga cu adevarat. Un elev care nu are profesori competenti poate el sa aleaga intre a invata materia bine sau a nu o invata bine ? Cine sa il invete cu adevarat, daca profesorii nu sunt competenti? Putem sa alegem sa fim sanatosi daca ne trateaza un doctor care nu este competent? Poate o femeie aflata intr-o relatie toxica sa aleaga ce vrea? Poate o femeie care depinde financiar de tatal copilului sa auda da-l afara ca, altfel, te parasesc si sa aleaga liber?
Daca nu sunteti indiferenti, atunci cautati solutia cea mai buna  exista intotdeauna!
Un gand pentru cei pro-avort:
cand spui unei femei nu exista alta solutie, decat avortul este fals! (nu ma refer la cazurile in care se intervine pentru sanatatea femeii, la acele foarte putine avorturi care se fac pentru a salva viata mamei).
Nu exista alta solutie, decat avortul inseamna lipsa progresului.
Trebuie sa cautam solutii. E firesc sa cautam. In medicina asa se face. Se investesc mii de miliarde pentru cautarea unui tratament pentru cancer. Si se va gasi. Daca s-ar investi in sprijinirea femeilor aflate in criza de sarcina a mia parte din acesti bani, probabil orice criza de sarcina ar avea o solutie eficienta pentru problemele mamei.
Spunem noi vreunui bolnav de cancer, cand afla ca are boala: nu ai nicio sansa, o sa mori sigur? Nu!
Spunem noi, ca societate, cercetatorilor care cauta tratamentul cancerului  si care de decenii nu au reusit sa gaseasca un leac eficient: opriti-va din cercetare! , supravietuieste cine poate. ? Nu! Dimpotriva!
Spunem fiecarui om: te sprijinim, lupta-te, te ajutam sa invingi. Si spunem cercetatorilor: cercetati, iata noi fonduri, cercetati.
Ei bine, nici unei femei in criza de sarcina nu ar trebui sa ii spunem: nu e nicio sansa sa fie bine si pentru tine si pentru copil, trebuie sa te sacrifici tu sau sa moara el. Alternativa ar fi sa zicem: lupta-te, te sprijinim, te ajutam sa invingi pentru tine si pentru copilul tau.
La nivel de societate, nu ar trebui sa spunem: cui ii e greu sa nasca si sa creasca un copil  sa faca avort, deoarece noi refuzam sa gasim solutii pentru aceste femei, ci ar trebui sa spunem: lumea de azi a trimis oameni pe luna, lumea de azi vrea sa trimita oameni pe marte, lumea de azi a creat inteligenta artificiala, putem sa-i ajutam pe cativa dintre noi! Doar sa vrem.
Indrazniti sa credeti ca exista un bine mai amplu decat cel pe care va straduiti sa il faceti! Indrazniti sa credeti ca puteti ajuta femeia si copilul, indrazniti sa depasiti limita binelui doar pentru unul!
Un gand pentru cei anti-avort:
practica arata ca binele copilului se construieste construind binele mamei, iar apoi binele mamei va creste prin binele copilului.
In binele femeii intra prevenirea abuzului sexual, care este mult mai frecvent din copilaria timpurie si pana in adolescenta, decat vrem sa recunoastem ca societate. Intra ingrijirea psihologica si sufleteasca in urma traumelor sexuale; sprijinirea accesului la educatie; ingrijirea medicala oferita cu profesionalism si cu multa compasiune in perioada sarcinii. Intra cresterea nivelului de intelegere a mecanismului relatiilor toxice, a felului in care se pot evita, a modalitatilor de a iesi din ele. Intra crearea unor politici publice, dar si civice care sa vizeze in mod direct sprijinul in criza de sarcina  precum adoptia inceputa din perioada sarcinii si o mai mare valorizare a adoptiei, sprijinirea copiilor si a persoanelor cu dizabilitati.
Fapta concreta va aduce binele dorit.
In sua sunt peste 3000 de centre de sprijin in sarcina care ofera gratuit solutii femeilor in criza de sarcina; clinici de avort sunt mai putin de 2000. In romania, in fiecare oras exista spitale sau clinici de avort, dar in toata tara sunt mai putin de 20 de centre  sunt numere care vorbesc de la sine!
Pentru a face binele, nu este de ajuns identificarea raului, ci este necesara si construirea, cu tenacitate, a unei solutii concrete, in fiecare situatie.
Un gand pentru toti cei implicati in dezbatere si in activismul civic:
in fata celor 23 de milioane de copii care si-au pierdut viata in perioada 1958-2020, in fata zbuciumului si a suferintelor mamelor lor care au fost in criza de sarcina si in fata zbuciumului multor altor femei care sunt  acum  sau vor fi in viitor in criza de sarcina, e cazul sa intelegem ca nu vom ajuta eficient pe femeie sau pe copil, decat daca ii vom ajuta pe amandoi.
Dumnezeu ii iubeste pe amandoi si amandoi poarta chipul lui in ei. Sa ii iubim si noi pe amandoi si sa ii sprijinim!
Viitorul inseamna dezvoltare, creativitate, tenacitate, curaj  de aceea viitorul va fi pro-viata. Esecul si moartea nu construiesc viitorul, ci il anuleaza.
Sa indraznim sa credem ca pro-viata este viitorul, sa muncim sa il construim!


P. S.
1. Doua lucruri le-am spus incomplet aseara si o sa revin. Hitler a legalizat avortul astfel: in 1933 in germania, pentru copiii germani cu probleme congenitale, si in 1941 in polonia, dupa ocuparea acesteia, pentru toata populatia din polonia mai putin copiii germani sanatosi. O sa pun un material maine pe tema aceasta. Al doilea este ca la centre oferim sprijin post-avort femeilor care vin la centru in criza de sarcina, sunt consiliate, aleg sa faca avort si apoi se confrunta cu sindromul post-traumatic  deci nu le abandonam pentru ca au ales sa faca avort, desi nu sustinem avortul.
2. Adaug si aici informatiile existente despre numarul copiilor avortati si despre cat de putin a fost studiata aceasta tema.
Din 1958, cand a fost legalizat avortul in romania, si pana in 2020 s-au inregistrat de catre stat 23.048.862 avorturi:
 7.521.100 avorturi in perioada de liberalizare 19581966 (9 ani);
 7.298.402 avorturi legale in perioada de restrictionare 19671989 (24 ani);
 8.139.582 avorturi in perioada de liberalizare 19902020 (30 ani).
Daca s-ar numara si avorturile facute in clinicile private (care nu comunica numarul de avorturi), cele din spitale de stat care nu raporteaza datele, avorturile medicamentoase, avorturile facute de romanii plecati la munca in strainatate (majoritatea aflati la varsta fertila), avorturile ilegale si situatiile in care se fac avorturi la cerere dar se consemneaza ca sunt chiuretaje la sarcini oprite din evolutie, atunci probabil s-ar ajunge la un numar dublu  dar, in lipsa studiilor stiintifice, avem doar datele minime de mai sus.
3. Un gand adresat celor credinciosi: in seara emisiunii era privegherea la sarbatoarea icoanei prodromita a maicii domnului, pictata in chip suprafiresc. Abolirea avortului va fi o lucrare de sus, caci este ceva mai presus de puterea omenirii sa iasa din acest urias rau; insa aceasta lucrare de sus va veni pe fondul unui efort tenace al oamenilor.

Alexandra Nadane, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe