23 Ianuarie 22

„Să fim și noi vrednici de jertfa lor! Azi i-am pomenit pe eroii Unirii.”

Astăzi, de ziua națională a României, orașul Constanța a avut parte, de un concert deplin de cântari patriotice și religioase, susținut de Corala Arhiepiscopiei Tomisului - "Corala Armonia" la altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale "Sfinții Petru și Pavel".
Concertul acesta este oferit an de an, la Constanța cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Cântările patriotice ca și slujbele religioase au darul de a trezi conștiință și a reînnoi virtuțile sufletului nostru, dragostea de Dumnezeu și țară și neapărat mărturisirea lor.
La finalul concertului Inaltpreasfintitul Teodosie a ținut un cuvânt de Învățătură pentru a ne întări și mai tare dragostea de țară, limbă și glia strămoșească:"Iubiți părinți, iubiți coriști, iubiți credincioși trebuia să fie de ziua națională o manifestare corala pornită din biserică. După ce am făcut slujba pentru ziua națională trebuia să facem această manifestare.
Sigur că sunt sentimentele cele mai frumoase, cele mai curate și cele mai justificate.
Avem o țară atât de frumoasă, atât de bună, trebuie să o păzim, să o păstrăm.
Și iată dirijorul de astăzi - v-am spus de aseară că ne va demonstra virtuțile de solist, o măiestrie excepțională cu care interpretează acest cântec frumos atât de actual. Ne pare rău că este actual, dar așa este și, de aceea îi mulțumesc din suflet, îl îmbrățișez și prin el îi îmbrățișez pe toți coriștii, că nu stiu pe care să îl laud mai mult că toți sunt atât de buni. (...)Toți sunt soliști de excepție și care îmi aduc mie și dumneavoastră atâta bucurie.
Din aceste versuri atât de frumoase reiese un testament pe care îl promitem țarii noastre și neamului nostru. Am trecut Ardealul la 1 decembrie, am trecut Carpatii la 1 decembrie 1918, atunci Prutul nu ne era hotar. Trebuie să mai trecem odată și Prutul așa cum s-a cântat aici ca România să fie mare din nou. Și avem această credință că România va fi mare și România vă fi demnă și va fi dârză și trebuie să fie dârză.
Să veghem cu toți: ierarhi, preoți, monahi, monahii și toți creștinii să veghem, să luptăm, să ne rugăm ca țara noastră să fie tot mai demnă și tot  mai liberă și tot  mai prosperă - acesta este idealul. Și sunt mulți oameni în țara aceasta care gândesc așa cum spun eu acum, dar nu au curaj să se exprime că a fost semănată frica. Să alungăm frica, să luăm curajul, să luăm sentimentul creștinesc și ortodox și să mergem înainte."
Înaltpreasfințitul Teodosie mărturisește că o generație de tineri patrioti și ortodocși ca cei din" Corala Armonia" vor avea grija ca viitorul tarii acesteia să fie cel pentru care s-au jertfit strămoșii noștri:"Cu acești tineri eu merg peste Tot, poimâine vor pleca într-un mare turneu prin țară. Toți oamenii vibrează și primesc mulțumiri de peste tot. Vor merge să colinde în Ardeal, Moldova și Țara Românească și se vor întoarce să ne mai colinde o dată că nu au colindat destul aseară. De aceea iată eu le mulțumesc din tot sufletul. Si am nădejde că prin astfel de tineri care gândesc romănește și respiră ortodox vom avea un viitor pe care și l-au dorit, pentru care au luptat, pentru care au murit cu mare nădejde strămoși noștri.
Să fim și noi vrednici de jertfa lor!
Azi i-am pomenit pe eroii Unirii.
Să fim și noi ai consilidării Unirii celei mari de la 1918, că iar suntem mai puțini și mai restrânși că atunci.
Să fie România mare așa cum a cântat Părintele Arhidiacon Doru-Emanuel Pantazi și atunci să fie praznicul deplin. Acest praznic îl așteptăm, îl nutrim, dar trebuie să îl pregătim intens cu toți.
De asemenea, în cuvântul adresat astăzi după concertul de cântari patriotice, Inaltpreasfintitul Teodosie a anunțat și programul viitor de concerte susținut de "Corala Armonia" - Corala Arhiepiscopiei Tomisului. :"Vom face concertul și de Sfântul Vasile, să vedem unde, tot pe aici pe undeva, dar vom face si ziua culturii naționale - ziua lui Eminescu la statuie, sperăm să fie vremea potrivită pe 15 ianuarie, este într-o sâmbăta. Și vom face pe 24 ianuarie iarăși o sărbătoare că este "Unirea Mică" care a pregătit Unirea Mare - este într-o luni." Indemnul său a fost pentru unitatea tuturor, nădejde, credință:"
Și tot așa să o ținem în nădejde, entuziasm, credință - în această manifestare ortodoxă și românească tot timpul.
Să nu despărțim niciodată ortodoxia de popor, ortodoxia de românism că dacă le despărțim atunci slăbim, să consolidăm Unirea dintre slujitori și popor, Unirea poporului laolaltă, să alungăm dezbinările, să nu mai fie discriminări între vaccinați și nevaccinati.
Și să fie cu adevărat: armonie, bucurie și pace în țara noastră și în Biserica noastră. La mulți ani tuturor românilor!"(1.12. 2021)
Urările Înaltpreasfințitului Teodosie au continuat fiind adresate prima dată Preafericitului Daniel, Patriarhul României și cum Inaltpreasfintitul Teodosie nu uită niciodată de nimeni, într-o zi de o așa mare importanță, urările au mers mai departe și au fost adresate tuturor colegiilor Inaltpreasfintiei Sale - tuturor ierarhiilor Sfantului Sinod și întregului cler bisericesc cât și carmuitoriilor și mai mariilor orașelor și ai satelor, iubitoarei de Hristos oaste și tuturor românilor de pretutindeni:" la mulți ani, cu sănătate, pace și iubire, întru toate bună-sporire, înțelepciune, ajutor și mântuire, iar asupra vrăjmașilor biruință și îi păzește întru mulți ani."
 

Sursă video: Arhiepiscopia Tomisului / Text: Mara Negulescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe