27 Mai 22

România este vecină cu Rusia, ne despart doar 45 de km.

Poate ati ratat stirea: De ieri, 24 februarie 2022, Romania este de facto vecina cu Imperiul Rus, care a cucerit Insula Serpilor. Vom avea o baza ruseasca la 45 km de Sulina si vom ramane fara acces la mare parte din gazele din Marea Neagra?
Nu stiu cati romani sunt capabili sa discearna prin noianul de stiri si evenimente ce este cu adevarat semnificativ pentru Romania. Unul dintre evenimentele cele mai importante pentru tara noastra, petrecut ieri, 24 februarie, care poate sa aiba consecinte majore pe termen lung pentru noi: armata rusa a atacat cu forte aeriene si maritime, garnizoana si mica baza ucraineana de pe Insula Serpilor. Militarii ucrainieni au fost somati in mod repetat de o nava de razboi rusa sa predea armele si sa se predea, insa au refuzat. A urmat un bombardament masiv, in care intreaga garnizoana a fost ucisa. Orice parere sau sentimente ar avea unii fata de Ucraina si ucrainieini, acesti graniceri merita respect. Au murit la datorie pentru tara lor, cu curaj, onoare si demnitate.
Consecintele ocuparii Insulei Serpilor de catre Rusia, si potentiala (si foarte probabila) anexare a acesteia din punct de vedere politic si administrativ sunt importante, si fac ca de fapt, Romania sa fie deja vecina cu Rusia, pe granita maritima, intre apele teritoriale aferente insulei si apele teritoriale romanesti.
Insula Serpilor este foarte mica si lipsita de resurse (inclusiv apa potabila), insa este un punct strategic foarte important, din punct de vedere militar, dar si economic.
Din punct de vedere militar, este o pozitie geostrategica de prima importanta, unde Rusia va construi, foarte probabil, o baza militara, cu radare si lansatoare de rachete. Deasemenea, va fi un punct unde navele militare ruse vor face manevre in voie, la limita apelor teritoriale romane, si la doar 45 km de Sulina.
Din punct de vedere economic, e o lovitura semnificativa pentru Romania. In anul 2009, Curtea de Justitie de la Haga a dat dreptate Romaniei in procesul intentat Ucrainei cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra. Astfel, Romania a obtinut 90% din zona de platou continental din jurul insulei Serpilor, si odata cu aceasta, dreptul de a exploata cele circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze din zona. Odata cu ocuparea Insulei de catre Rusia, acesta decizie a Curtii de la Haga poate fi pusa sub semnul indoielii de catre Putin, odata cu granitele platoului continental al Romaniei si dreptul tarii noastre de a exploata gazele din zona.
In imagini: insula Serpilor si granitele apelor teritoriale care apartin(sau apartineau) de drept Romaniei.

Autor: Andrei Dinca, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe