09 Decembrie 22

„Redacția pregătea comentarii, titlu și subtitlu care nu se vor fi arătat fidele spuselor mele și chiar îmi contraziceau afirmațiile”

Mă aflam zilele trecute în Sfântul Munte. Mă pregăteam de Priveghere cu prilejul sărbătoririi Înălțării Sfintei Cruci, când, pe mesageria whatsapp, am fost contactat de către un reporter Libertatea care m-a rugat să ofer un punct de vedere cu privire la un presupus dialog (verbal, într-o primă apreciere; s-a constatat în realitate că fuseseră câteva mesaje cu trei ani în urmă pe messengerul facebook) avut cu cineva pe facebook referitor la ceea ce se descoperă acum a fi căderea în păcat, și care face astăzi atâta vâlvă, a părintelui Visarion Alexa (foto).  
Sigur, cadrul de a răspunde nu era cel mai propice. Am făcut-o însă cu nobila intenție de a limpezi ceea ce ar fi putut fi limpezit prin contribuția mea. Am oferit cuvintele mele cu mențiunea că doream să văd înainte de publicare cum arată precis contribuția mea, tocmai ca să nu încapă distorsionări. Mi-a fost arătat între ghilimele textul selectat a fi publicat. Ce nu am știut eu însă este că redacția pregătea comentarii, titlu și subtitlu care, efectiv, nu se vor fi arătat fidele spuselor mele și chiar îmi contraziceau afirmațiile.
Este drept, contribuția de text indicată cu ghilimele de reporter ca fiind din partea mea a apărut întocmai. Însă titlul și subtitlul, de al căror conținut nu am avut habar înainte de publicare, și despre care reporterul îmi scrie în privat că le asumă, au avut intenția să ilustreze ideea cum că eu aș fi fost la curent cu un abuz sexual pus pe seama părintelui de această persoană.
Nu este al meu să cântăresc ce s-a întâmplat, las Justiția să își împlinească misiunea ei specifică, în eventualitatea că va exista o plângere pe tema asta. Ce am dorit a fost însă, mai modest, a fi exprimat fidel ceea ce știusem eu și mi se ceruse de reporter să spun. Ori, în fapt, nu am știut și nu am bănuit nimic din abuzurile presupuse azi, așa cum fals s-a sugerat în ziar pe seama schimbului meu de mesaje cu persoana respectivă, cum că în mediul bisericesc s-a tăcut într-o anume cunoștință de cauză.
Ziarul Libertatea, în urma interviului cu mine, a publicat asta: Un cunoscut preot, după ce o femeie i s-a plâns că Visarion Alexa și-a deschis pantalonii în fața ei: „Dacă părintele a provocat din greșeală cu mâna deschiderea unui nasture?” (libertatea.ro) preluat deopotrivă aici O femeie îl acuză pe preotul Visarion Alexa că a violat-o chiar în chilia în care spovedea: "Avea pantalonii desfăcuți și m-a forțat…" (viva.ro).
Constatând onest că titlurile adăugate în redacție contrazic conținutul interviului meu, am cerut, și spre cinstea lor, au acceptat, dreptul la replică în vederea unei corectări oneste către public a spuselor mele. A rezultat în mod reparator acest articol : Un cunoscut preot, după ce o femeie i s-a plâns că Visarion Alexa și-a deschis pantalonii în fața ei: „Dacă părintele a provocat din greșeală cu mâna deschiderea unui nasture?” (libertatea.ro) pe care vă îndemn să îl citiți ca fiind versiunea explicită și corectă a ceea ce am știut. Rețineți concluzia mea, pe care o găsiți ca ultim paragraf în articol. Citez:
" ... precizez că am acceptat interviul la inițiativa și rugămintea dumneavoastră, dar cu condiția ca să redați onest cele spuse de mine. Personal, hotărâsem să nu intervin public cu nimic înainte ca justiția să își facă datoria și să ne spună exact realitatea. Adică să stabilească consistența probelor, să certifice că fapta este suficient sau nu caracterizată, să stabilească sau nu vinovăția părintelui. Deopotrivă, hotărasem să nu mă pronunț duhovnicește înainte ca autoritățile bisericești de la București să o facă prin competențele lor specifice. Cine aș fi eu să judec proporțiile binelui în făptuirea acestui om care a făcut atâta bine în misiunea sa de preot la mii și mii de oameni sau, mai nou acum, să cântăresc proporțiile răului care ies la iveală? Îl las pe Hristos să judece și mă rog Lui să dea pocăință pentru orice s-a greșit și căzut în războiul duhovnicesc. Sunt tare îndurerat și port adâncă compătimire soției părintelui, și deopotrivă oricui a putut fi rănit în vreun fel de comportarea lui, precum și lui însuși, ca unui rănit în războiul nostru, al tuturor, cu forțele întunericului. Doar pocăința poate tămădui, ea aduce iertarea desăvârșită a lui Dumnezeu. Domnul deci să ne vindece pe toți de rănile păcatelor."
Nu am știut de aceste căderi, repet, și port adâncă compasiune oricui a suferit stricăciune în toată această situație de care sunt conștient ca potențial de a tulbura la nivel social. Dar un om cu căutare duhovnicească este avertizat că întregul nostru parcurs al vieții este jalonat cu căderi și ridicări. Că Hristos ne cheamă fără excepție la luminarea vieților noastre, și că orice atingere cu întunericul, prin orice fel de păcat ar fi, pustiește și tulbură.
Să nu ne precipităm în a condamna duhovnicește oameni care prin pocăință vor afla iertare, iar noi să ne întunecăm umplând mintea și inima noastră cu neputința aproapelui. Vă îndemn să întețim rugăciunea în detrimentul judecăților grăbite, vom contribui mult mai eficient la binele nostru, al tuturor.

Pr. Răzvan Ionescu, Facebook.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe