19 Octombrie 20

Răzvan Bucuroiu: Părinților arhierei, credem că nu trebuie să dați curs cerințelor epidemiologice exagerate și nejustificate științific

   „Am vorbit mult, ziua întreagă cu preoți și mireni despre poziția care ar trebui adoptată de Biserică în chestiunea intervenției (imixtiunii) organelor sanitare ale statului român laic în actul liturgic, în intimitatea euharistică din fața altarului de jertfă. Mai clar, în interzicerea împărtășirii credincioșilor, o vreme de aici înainte.
   Pe scurt, mesajul ar fi acesta:
   Părinților arhierei, credem că nu trebuie să dați curs cerințelor epidemiologice exagerate și nejustificate științific - în nici un fel, de nici un experiment sau statistică evidentă, nici acum și nici în istoria umanității creștine.
   Lăsați, cumva, la latitudinea și experiența pastorala a fiecărui preot să administreze sfintele taine, conform canoanelor și conform propriei conștiințe duhovnicești, dar și civice. Preoții au mare discernământ, nici ei nu vor să îmbolnăvească pe nimeni cu bună știință, nu vor să facă rău - dimpotrivă! Altminteri, această modificare surprinzătoare de ritual și azimut duhovnicesc poate genera o confuzie uriașă în sânul ecleziei - nu știm ce vom răspunde în fața Domnului, dar și în ochii oamenilor.
   Grecii ortodocși nu schimba nimic în chestiunea euharistică - nici nu au ce! Iată, așadar, și consensul interortodox multașteptat!
   Sus inima, nu ne lăsam copleșiti de presiunea pusă de funcționarii vremelnici ai statului, cu o conștiință neutră față de Hristos.
   Va trece și zăpăceala asta, să nu regretam amarnic după aceea... Căci noi chiar știm ce se găsește în acel Potir. Altminteri, la plimbare toată lumea!
Iertare tuturor!” - scrie Razvan Bucuroiu pe un site social.

Notă site: De la publicarea articolului „Cancelaria Sfântului Sinod, propunere pentru AMÂNAREA administrării Sfintei Împărtășanii” am înțeles că Biserica a căutat pacea prin această decizie, iar prin asta, după cuvintele ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Biserica nu a vrut să facă compromisuri cu Sfânta Împărtășanie în fața obligațiilor venite din partea STATULUI, sau cel puțin să nu se creeze rupere în Biserică din anumite pricini. ÎPS Teodosie spunând cu puțin înainte de declarația Patriarhiei cu privire la amânarea administrării către credincioși a Sfintei Împărtășanii următoarele: „Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie!”
Le-a reușit Ierarhilor? Nu știu ... important este să nu ne pierdem pe drumul către Împărăția lui Dumnezeu, țineți aproape de Biserică, de duhovnic.

BOR va renunța la Împărtășirea credincioșilor pentru „o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”
 
Foto Credit: Basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe