26 Septembrie 20

„Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite.”

Cristi Puiu:

„Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitați, stau, păstrez distanțarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeți aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greșeli. N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieșit în Franța, în săli de cinema, fără distanțare socială și fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Și ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste", a explicat Puiu, înainte de începerea proiecției.

El a spus că, în ceea ce privește comunicarea în contextul pandemiei, „tonul autorităților statului este inacceptabil".

„Stau, distanțare socială iar de mâine, am înțeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să stați cu masca pe față să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Și eu vă rog să plecați atunci când ați simțit că trebuie să ieșiți, că nu mai suportați, să plecați, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteți aici și vă uitați la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în decembrie '89 și care au zis 'Nu' dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.

Puiu a subliniat, de asemenea, că „absolut orice abuz trebuie amendat”.

„Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot de data asta, n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port masca când intru în absolut orice spațiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe (Bulevardul - n.r.) Eroilor. Îmi pare foarte rău și știu că nu toți sunteți de acord cu mine și vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave", a afirmat cineastul.
 
text preluat de la Mihai Gheorghiu, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) / foto credit: activenews.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe