05 Martie 21

Punctul de vedere al Protosinghelului Dimitrie Ivașco despre tragedia pruncului de la Suceava

1. Niciun om nu se naște și nu moare fără voia lui Dumnezeu. 
2. Dumnezeu e răspunzător în dreptul lui. El dă viața în lumea asta și tot El o ia pentru lumea cealaltă, când vrea, cum vrea și niciodată fiind depășit de vreo situație. 
3. Omul e răspunzător în dreptul lui. Dacă ucizi, cu voie sau fără de voie, trebuie să suporți consecințele. Te supui judecății încă din lumea asta.
4. Preotul ca om nu și-a luat în calcul prevenția. A ținut la litera tipicului mai mult.
5. Canonul 50 apostolic vorbește de întreita scufundare la Botez, dar asta se referea la maturi în primul rând, că ei se botezau cei mai mulți la începutul creștinismului. 
6. Așa cum Vechiul Legămînt prevedea atât tăierea împrejur a maturilor cât și a copiilor, tot la fel, Botezul, Noul Legământ, nu a fost niciodată în exclusivitate doar pentru maturi, ci și copiii au fost botezați deodată cu părinții lor, fiind pe aceeași gândire a aceluiași Dumnezeu care a dat atât Legea Veche cât și Legea Nouă. 
7. Eu când botez copiii îi scufund în apa din cristelniță de 3 ori doar până la piept și apoi cu mâna le pun tot de 3 ori apă pe căpuț, rostind cuvintele de Botez. Așa evit orice fel de pericol pentru copil și îngrijorare pentru părinți. Sunt preot al lui Hristos de aproape 20 de ani. 
8. Și în Vechiul Testament era riscul ca un preot mai neatent să-i taie de tot puța copilului la 8 zile de la naștere. Nu știm dacă s-a întâmplat vreodată, dar riscul era. 
9. Mulți copii sunt botezați cum a botezat preotul de la Suceava (și probabil nici el nu era la primul lui botez de acest fel) și nu s-a întâmplat absolut nimic dramatic ... dar și când apare câte un caz ... toți cei disprețuitori de preoți și de Biserică se aliniază în cor și urlă ... așa cum se face ... și cum știm că se face ... De aceea e mai bine a se preveni astfel de situații.
   Cam aceasta este părerea mea, vizavi de acest subiect.
   Acolo trebuie anchetat cazul de cei mai în măsură. Noi doar vorbim de pe margine.

- a scris Protosinghelul Dimitrie Ivașco (sursă foto), Schitul Straja, Hunedoara pe un site social.

Pentru mai multe detalii despre cazul copilului decedat după botez din Suceava, citește și:

Părintele Calistrat Chifan: OPRIȚI-VĂ !!! Cine a greșit, Biserica, preotul, părinții, pruncul sau din lucrarea diavolului?
Părerea unui neonatolog despre tragedia de la Suceava în care un prunc a decedat după puțin timp de la botez
Activenews: Filmarea botezului de la Suceava demonstrează că micuțul decedat NU S-A ÎNECAT din cauza preotului.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe