27 Noiembrie 22

Pumnalul rusesc din spatele frontului, Ungaria declara razboi Ucrainei pe toate fronturile!

Pumnalul rusesc din spatele frontului, Ungaria declară război Ucrainei pe toate fronturile!

    Rusia preseaza Ucraina nu numai prin prisma populatiei rusofone din estul tarii, dar si prin vecinii acestei tari cu pretentii revizioniste fata de actualul teritoriul al Ucrainei. In prima faza, Budapesta cauta sa alimenteze, la fel ca si in Romania, conflicte etnice artificiale. Un mecanism pus in aplicare si perfectionat de Rusia in fostul spatiu ex-sovietic, atat in Europa, cat si in zona Caucazului, regiuni considerate de Moscova de importanta vitala pentru securitatea sa. Dupa ce in urma cu cateva zile autoritatile de la Budapesta au decis sa stopeze livrarile de gaze naturale catre Ucraina, ajutand astfel Rusia sa mareasca presiunea asupra Kievului, acum Ungaria a decis sa actioneze in judecata autoritatile ucrainene din cauza faptului ca Ucraina nu le da dreptul maghiarilor de a avea un reprezentant in Parlamentul de la Kiev. De mentionat este faptul ca nici Ungaria nu le da voie minoritatilor de pe teritoriul sau sa aiba un reprezentant in Parlament, in timp ce Romania acorda acest drept pentru cele 19 minoritati de pe teritoriul sau. Citand publicatia Zerkalo Tijnia, portalul eTransmedia.ro relateaza ca societatea pentru Cultura Maghiara din regiunea ucraineana Transcarpatia intentioneaza sa dea in judecata Ucraina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din cauza refuzului Kievului a permite etnicilor maghiari din aceasta regiune sa isi aleaga un reprezentant in Parlamentul ucrainean in timpul scrutinului legislativ care urmeaza sa aiba loc in octombrie 2014.

    “Dosarul in acest sens este in curs de elaborare si urmeaza sa fie depus la Curtea Europeana” – a declarat prim-vicepresedintele Consiliului Regional din Transcarpatia, László Brenzovics. Recent, Societatea pentru Cultura Maghiara din Transcarpatia a depus la Comisia Electorala Centrala a Ucrainei un document in care solicita institutiei crearea unei circumscriptii majoritare in regiune, tinand cont de interesele comunitatii maghiare, in conformitate cu legislatia ucraineana in vigoare. Cu toate acestea, Comisia Electorala Centrala de la Kiev a respins cererea respectiva, din motive formale. Guvernul Ungariei a reactionat imediat la decizia Comisiei, semnaland o incalcare grava a drepturilor maghiarilor din Transcarpatia. Totodata, Budapesta si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca, in Ucraina, “drepturile minoritatilor nationale nu sunt garantate nici la nivel legislativ, nici macar la cel al promisiunilor politice”.

Revendicarile politice ale Budapestei

    In luna mai a acestui an, premierul ungar Viktor Orban s-a pronuntat din nou pentru autonomia minoritatii maghiare din regiunea ucraineana Transcarpatia, la mai putin de o saptamana dupa ce a provocase o disputa diplomatica intre Budapesta, Kiev si Varsovia. „Statul ungar in ansamblul sau sustine cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia”, spunea seful guvernului de la Budapesta intr-un interviu acordat vineri seara postului de televiziune publica M1. intre 150.000 si 200.000 de persoane de origine maghiara traiesc in Ucraina, in marea majoritate in Transcarpatia. Ele reprezinta o minoritate semnificativa (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu Romania, Ungaria si Slovacia. ”O Ucraina stabila si democratica este in interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabila si democratica daca nu le acorda drepturi minoritatilor si comunitatilor nationale care traiesc acolo”, adauga Orban. in interviul pentru postul M1, Orban a mentionat ca exista in Europa mai multe forme de autonomie si ca maghiarii din Transcarpatia trebuie sa precizeze pe care dintre ele le solicita.

Presiuni energetice

    In plan economic, Ungaria a decis sa intareasca in ultimii ani legaturile economice, in special in zona energetica, cu Moscova. Ungaria este dependenta intr-o proportie foarte mare de gazele rusesti, astfel ca parteneriatul dintre Budapesta si Moscova s-a intarit si in zona politica in ultimii ani. Astfel, Budapesta a decis pe 25 septembrie sa nu mai livreaza gaze naturale Ucrainei. La Kiev si la Bruxelles, decizia Ungariei a fost interpretata drept un gest amical facut de presedintele Viktor Orban catre Kremlin si a intervenit la doar trei zile de la vizita la Budapesta a sefului marelui concern rusesc Gazprom, relateaza RFI. Seful gigantului energetic rusesc, Alexei Miller venise la Budapesta pentru a discuta despre implicarea Ungariei in proiectul de gazoduct South Stream, proiect dezavuat de Comisia Europeana. Compania ungara FGSZ, cea care controleaza gazoductele de pe teritoriu maghiar nu are contracte de aprovizionare cu firmele ucrainene Naftogaz sau Ukrtransgaz. Cu toate acestea, compania maghiara livra gaze naturale din 2013 pentru a echilibra masurile punitive adoptate de Rusia in contextul evenimentelor din Ucraina. Livrarile din Ungaria insumau 17 milioane de metri cubi in fiecare zi. Majoritatea acestei cantitati venea din depozitele strategice maghiare, cu alte cuvinte, din gaz rusesc. Pentru aceasta miscare, premier ungar Viktor Orban a precizat ca Ungaria urmareste sa-si mareasca stocul de gaz rusesc pentru iarna. La randul lor, autoritatile ucrainene se tem de o eventuala criza energetica si sunt obligate sa intre in jocul Moscovei si sa perpetueze criza in regiune. Astfel, Ucraina a decis reducerea exportul de curent electric in Republica Moldova din cauza deficitului aparut pe piata interna. Republica Moldova importa 70% din energia electrica consumata, acoperind restul 30% din capacitatile de generare proprii. Acest lucru va afecta automat si capacitatile Republicii Moldova de a-si asigura consumul intern si va crea dificultati in pragul iernii ce se apropie.
 


Sursa foto: eunews.it

Orban si Putin au batut palma pe termen mediu

    In ianuarie 2014, Orban a semnat la Moscova un contract de 10 miliarde de euro pentru o centrala nucleara construita de Rusia la sud de Budapesta. Ulterior, in luna martie a acestui an, Guvernul rus a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de zece miliarde de euro in vederea finantarii unor lucrari de extindere la Centrala Nucleara Paks din Ungaria, relata Interfax. Rusia acorda Ungariei imprumutul pentru a construi doua reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Ungaria poate sa traga din imprumut incepand din 2014 si pana in 2025. Centrala nucleara de la Paks este singura de acest fel din Ungaria si este situata la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are in prezent in functiune patru reactoare rusesti cu o capacitate totala de 2.000 de MW si produce circa 40% din energia electrica a tarii. Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus. (karadeniz-press)

   
 
 
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Sincer acest articol este foarte reusit,bine formulat,structurat si documentat,un titlu extraordinar,subiectul si cuvintele scrise sunt cu adevarat de mare actualitate,de mare interes si importanta pentru noi toti romanii si nu numai,Multumim si cele mai sincere felicitari pentru acest articol!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe