05 Martie 21

Publicistul Cătălin Sturza: „Anularea” lui Dragoș Bucur și cei 5 pași către tiranie descriși de BBC

Actorul Dragoș Bucur a îndrăznit să pună la îndoială câteva „dogme” ale acestor zile. A urmat o întreagă campanie de linșaj a actorului. Ba, mai mult, de „anulare” a lui: Dragoș Bucur a fost raportat la televiziunea pentru care lucrează, la colegii de breaslă, la firmele cu care are contracte de publicitate, cerându-se, nici mai mult, nici mai puțin, ca actorul să fie lăsat fără pâine. 
Cu ce a păcătuit Dragoș Bucur? El a spus că nu poartă mască și nu se vaccinează. Nu a îndemnat pe nimeni să nu poarte mască, și nici nu a cerut cuiva să nu se vaccineze. A zis doar atât: că astea sunt opțiunile lui. În condițiile în care Dragoș Bucur a fost deja bolnav de Covid-19, deci nu poate fi acuzat sau suspectat că ar fi vreun „negaționist”. Și în condițiile în care ambele subiecte sunt, în acest moent, subiecte dezbătute și controversate chiar în mediile științifice. 
Să luăm un exemplu. S-a spus despre Ivermectină că nu ar fi un medicament sigur deoarece nu există nici un studiu clinic randomizat controlat cu privire la această substanță în contextul Covid-19. Dar știm oare câte studii clinice randomizate controlate există cu privire la purtarea măștilor în contextul pandemiei de Covid-19? Există un singur astfel de studiu, realizat în Danemarca și publicat la sfârșitul anului 2020. Iar acest studiu ajunge la concluzia că masca nu joacă un rol important în oprirea contaminării. Un material de pe SmartRadio mai jos (studiul a fost citat și de Hotnews, și de alte platforme mainstream). 

Masca nu joacă un rol important în oprirea contaminării, arată un studiu danez. Experții acuză limitările cercetării

În privința vaccinării, au existat destule voci din lumea științifică, la cel mai înalt nivel, care au dus în discuție și posibilele riscuri și probleme de bioetică, puse în balanță cu beneficiile vaccinurilor Covid cu noua tehnologie genică pe bază de ARN și ADN. Unul dintre acești specialiști este Dr Christian Vélot, genetician molecular și profesor la Universitatea Paris-Sud 11. Știu, probabil că nu ați auzit ce are de spus Christian Vélot, deoarece la cele mai multe dintre televiziunile de la noi astfel de voci nu există. Însă merită să îl ascultați, tocmai pentru o informare echilibrată, nepărtinitoare. Și tocmai pentru a putea să judecați lucrurile cu mintea dvs. Asta este ceea ce susțin eu, și cred că asta susține până la urmă și actorul Dragoș Bucur. 

COVID-19: Vaccine technologies under the magnifying glass

Eu unul port masca (dacă așa zice legea), iar în privința vaccinării îndemn pe fiecare să aleagă liber, după ce va fi consultat argumente și dintr-o parte, și din cealaltă, și va fi pus în balanță riscurile, beneficiile și problemele de etică și bioetică. Asta înseamnă, în fond, să fim indivizi autonomi, liberi, și să ne purtăm într-un mod responsabil social. Și tocmai de asta cred că suntem datori să arătăm că ambele subiecte sunt, în acest moment, disputate, dezbătute, chiar în lumea științifică, chiar printre specialiști – și suntem departe de a avea un consens absolut. Așadar, dacă există o „ortodoxie” pe aceste subiecte, aceasta nu are cum să fie în acest moment științifică; este ma degrabă ideologică. De asemenea, cred că suntem datori să spunem că, asemenea oricărei „ortodoxii” ideologice, aceasta poate avea efecte foarte nocive, chiar în planul sănătății oamenilor. De exemplu, credința că „masca e sfântă”, că e o armură de invulnerabilitate îi face pe mulți să nu mai respecte distanța fizică, să se înghesuie, crezând că vor fi protejați. Am văzut aglomerațiile de săptămâna trecută, de la schi. Am văzut multe alte cazuri anul trecut: îmbulzeli uriașe la metrou, în tren, la diverse cozi – la produse din cannabis, la burgheri gratis –, la hipermarket, etc, etc. Cum vedeți și în imaginile alăturate. Or, tocmai distanțarea fizică și evitarea aglomerațiilor sunt, cred eu, măsurile cele mai importante, pe care oamenii le ignoră pentru că din comunicarea publică mulți au înțeles că „masca e sfântă”. Și asta poate costa, la propriu, vieți. 
Însă vreau să atrag atenția unui alt fapt, cel puțin la fel de grav. Influencerii care-l scuipă și-l linșează acum pe Dragoș Bucur se prefac că nu pricep un lucru foarte simplu: că această stare de dezbinare, de întărâtare a unora contra celorlalți, de ardere în public și „anulare” a celor cu opinii diferite are un efect foarte nociv asupra societății. Invoc pentru asta un alt argument tot din lumea științifică, excelent sintetizat într-un documentar difuzat de BBC.
În anul 2000, BBC a difuzat un documentar de o oră, intitulat „Five Steps to Tirrany” – „Cinci pași spre tiranie”, care arată cum oamenii obișnuiți pot ajunge să facă lucruri monstruoase, sub presiunea autorității, a puterii (abuzive).  
Cei 5 pași descriși de documentarul BBC sunt: 
1. „Noi împotriva lor” – impunerea unor prejudecăți și formarea unui grup dominant, în jurul acestora; 
2. „Ascultă ordinele” – tendința de a asculta orbește ordinele, în special cele venite din partea celor care dețin puterea; 
3. „Fă-le rău” – supunerea orbească în fața unor mesaje sau narative susținute de cei care dețin puterea; inclusiv prin acțiuni represive desfășurate împotriva celor care nu se conformează;
4. „Ești cu noi, sau te dai deoparte” – nu te amesteca atunci când noi îi agresăm sau îi „anulăm” pe cei care nu se conformează; 
5. „Exterminarea” – eliminarea completă (din spațiul public, sau chiar fizic) a celor care nu se conformează. 
Pentru a ilustra fiecare pas, documentarul face apel la experimente de psihologie socială, precum „The Stanford prison experiment”, condus de Philip Zimbardo – care este și el intervievat în cadrul programului. Puteți urmări documentarul aici: 

Five Steps To Tyranny (2001)

Merită văzut și cred că este foarte relevant, în special în aceste zile. Și mai grav, după linșajul lui Dragoș Bucur, eu unul îmi pun întrebarea: la care dintre cei 5 pași decriși de documentarul „Five Steps to Tirrany” am ajuns în acest moment, ca societate?

Text: Cătălin Sturza, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe