30 Noiembrie 21

Protos. dr. Sofian Costea: „Introducerea aşa numitului certificat verde, este o formă gravă de discriminare afectându-ne extrem de puternic”

Temeiuri spirituale, fundamente juridice şi principii psihomorale care arată, că introducerea aşa numitului certificat verde, este o formă gravă de discriminare afectându-ne extrem de puternic libertatea
În ultima vreme, se aude din ce ȋn ce mai insistent, o remarcă ȋn conformitate cu care, fiecare persoană trebuie să vorbească raportându-se la sfera competenţei sale, şi la ceea ce o caracterizează, din perspectivă profesională.
Fiind licenţiat ȋn Ştiinţe Juridice, Psihologie şi Teologie, finalizând mai multe programe de master, şi susţinând teza de doctorat ȋn teologie, pot spune cu toată modestia, că-mi rezerv dreptul de a-mi exprima opinia personală, referitoare la introducerea aşa numitului certificat verde şi implicit la restrângerea anumitor drepturi şi libertăţi pentru o largă categorie de cetăţeni.
În ceea ce priveşte, motivarea din punct de vedere spiritual, a faptului că libertatea, este un dar nepreţuit, care nu trebuie ştirbit ȋn niciun fel, de nicio autoritate lumească, mă simt dator să precizez respectând Adevărul Scripturistic, că Dumnezeu, a protejat libertatea omului, i-a garantat-o si i-a ocrotit-o, lăsând fiinţa omenească, reprezentată de Protopărinţii noştri, Adam şi Eva, să-şi asume consecinţele neascultării.
În acelaşi timp, trebuie menţionat, faptul că ȋnsuşi Mântuitorul Hristos, spune “oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea, şi să-Mi urmeze”. Iată ȋncă un apel, la libera alegere a omului.
Înainte de săvârşirea multor vindecări, Iisus, care a venit pentru toţi oamenii, care doresc să-L primească, Îi ȋntreba pe cei bolnavi dacă doresc să primească vindecarea, şi le oferea tămăduirea, ȋn cazul unui răspuns afirmativ.
Şi aici vedem, că libertatea omului, ȋn a hotărî, cum ȋşi administrează, sănătatea şi tămăduirea, ȋi este pe deplin respectată.
În zilele ȋn care trăim, din nefericire, se produce o nepermisă segregare, o ȋmpărtire, şi o accentuată dezbinare, ȋntre cei care, ȋşi asumă un tratament medical, şi cei care nu optează, pentru o soluţie, de acest gen, având la baza propriile raţionamente.
Am afirmat de foarte multe ori, că respect ȋn egală masură, atât pe cei care, ȋşi asumă o anumită alternativă medicală, cât şi pe cei, care nu optează, pentru o astfel de soluţie.
Consider că este o enormă greşeală, să se producă ȋmpărţirea, mânată de sentimente de adversitate, ȋntre vaccinaţi şi nevaccinaţi, aceasta provocând o alterare majoră, a relaţiilor interumane, dând naştere, unei falii extrem de adânci, care cu greu va putea fi acoperită.
Poziţia de echilibru şi dreaptă socoteală , care să respecte  libera alegere a fiecărui om, este cea mai bună, şi de aceea, o astfel de atitudine, trebuie susţinută.
Din perspectivă juridică, introducerea aşa numitului certificat verde, reprezintă o formă accentuată de discriminare, iar Tribunalul Bucureşti, a hotărât deja aceasta, ȋntr-o primă decizie care nu este definitivă, dar trasează deja o direcţie, a principiilor, care trebuie să stea la baza apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Foarte pe scurt, voi preciza doar câteva dintre drepturile, afectate ȋn mod grav, de introducerea aşa numitului certificat verde.
 În primul rând, trebuie spus că una dintre componentele esenţiale, care caracterizează, dreptul la o viaţă normală, este libertatea de mişcare, dreptul la libera circulaţie, sau dreptul de acces, toate afectate, foarte puternic, de condiţionarea, introdusă prin aşa numitul certificat verde.
Implementarea ”unei sumedenii de restricţii”, după cum ni s-a spus de la cel mai ȋnalt nivel, pentru persoanele care nu urmează un tratament medical, creează o pronunţată discriminare, pentru că este dovedit ştiinţific, că virusul poate fi transmis şi de cei care-şi asumă un astfel de tratament.
Prin urmare, orice diferenţiere, nu face decât, să discrimineze ȋn mod injust.
Totodată, dreptul la educaţie, dreptul la muncă, cât şi alte drepturi şi libertăţi, extrem de importante, primesc o lovitură foarte grea prin introducerea aşa numitului certificat verde.
Suntem conştienţi cu toţii, de importanţa sănătăţii fiecărui om, dar totdată, şi responsabilitatea apărării libertăţii noastre, trebuie să fie o prioritate, existenţială majoră a fiecăruia dintre noi. În acelaşi timp, societatea zilelor noastre, care are pe bună dreptate, ca prioritate sănătatea trupului, trebuie să se ȋngrijească, chiar ȋn mod, extrem de profund şi de sănătatea sufletească.
Mă ȋntreb, cum se ȋngrijeşte, lumea secularistă de astăzi, de sănătatea sufletească a copiilor noştri, ȋn condiţiile ȋn care, se urmăreşte introducerea educaţiei sexuale obligatorii ȋn şcoli, având aşa numita programa de studii, ȋncepând cu intervalul de vârsta 0-4 ani, şi care până la varsta de 9 ani, trebuie să le prezinte copiilor, ca fiind firesti, păcate extrem de grave precum homosexualitatea, sau păcatul uciderii, al avortului.
Simultan cu aceasta, există o ȋntinare a sănătăţii sufleteşti a credincioşilor, şi o lipsă totală de respect, faţă de credinţa milenară a naţiunii noastre, mai ales dacă privim prin prisma faptului, că ȋn acest an de exemplu, s-au organizat, parade LGBT la Bucureşti şi Iaşi, pe 14 august şi 1 octombrie, zile cu semnificaţie profundă, pentru fiecare creştin ortodox.
Oricum, astfel de manifestări, sau promovarea, aşa numitei ideologii de gen, reprezintă, elemente inacceptabile, indiferent de momentul  ȋn care sunt aduse la suprafaţă.
Nu ȋn ultimul rând, revenind, la discriminarea creată, de aşa numitul certificat verde, trebuie spus, că aceasta are un impact, extrem de puternic, şi din punct de vedere psihologic, pentru că marginalizarea, periferizarea, jignirea ȋn toate felurile posibile, atribuirea de etichete, pe alocuri cinice, persoanelor nevaccinate, de exemplu,  creează complexe de inferioritate, scăderea ȋncrederii ȋn sine, stigmatizare continuă, provocând, o imagine de sine, destul de scăzută.
În concluzie, afirm cu toată convingerea, că fiecare om, trebuie să aleagă ȋn duhul libertăţii ascultându-şi conştiinţa, felul ȋn care se raportează, la sănătatea sa, pentru că aceasta, reprezintă, după cum spunea, Părintele Arsenie Papacioc “Darul Lui Dumnezeu şi responsabilitatea omului”.
Doresc să-mi exprim nădejdea, că această perioadă, nu va semăna,cu multe dintre aspectele, cu mari semne de ȋntrebare, din ultimii aproape doi ani, cum ar fi de exemplu, absenţa implementării restricţiilor, ȋn birourile din spatele unor uşi bine capitonate, unde s-au serbat zile de naştere, sau lipsa de ȋngrijorare, cu privire la ȋmbolnăvirea românilor, plecaţi ȋn avioane arhipline, să culeagă sparanghelul bavarez, ori dubioasa lipsă de preocupare, faţă de respectarea condiţiilor sanitare, la congrese cu mii de participanţi, şi respectiv festivaluri cu zeci şi chiar sute de mii, de participanţi. Totodata, mi-as dori sa vad o preocupare mult mai aplicata din partea autoritatilor referitoare la conditiile din spitale, absenta medicamentelor si prevenirea incendiilor cumplite de care am avut in parte, din nefericire, in multe unitati spitalicesti.
Aşadar, consider că numai uniţi, fără discriminare, fără abuzuri sau limitari de drepturi vom birui orice boală, şi orice neputinţă.
Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu, să ne daruiască din prea plinul Înţelepciunii Sale ȋn care să ne scăldăm atât cugetul cât şi sufletul deopotrivă. - a publicat Protos. dr. Sofian Costea pe un site social. / sursă foto: Lumina Cuvântului
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe