27 Februarie 21

Prima declarație a Patriarhiei BOR despre incidentul de la botezul din Suceava după care un copil a decedat

„În primul rând, în numele Instituţiei pe care o reprezint, prezint sincere condoleanţe familiei care şi-a pierdut astăzi copilaşul. E fără îndoială un caz tragic, care fireşte va trebui anchetat. Ce pot să spun este că ritualul Botezului în condiţii normale se face prin scufundare, care durează o fracţiune de secundă.

Această scufundare, chiar dacă durează o fracţiune de secundă, se face nu oricum. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii, şi a urechilor. Există o tehnică specială, Expe, pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Îşi pune mâna dreaptă pe faţa copilaşului. Acesta fiind foarte mic, mâna acoperă nasul, gura şi urechile. Aşa se scufundă pentru o fracţiune de secundă copilul. Nu oricum, nu cu capul descoperit, pentru a nu înghiţi apa. Tocmai de aceea se foloseşte tehnica aceasta, care se învaţă pe parcursul seminarului şi în timpul facultăţii la orele de liturgică.

Acest lucru este posibil să nu se fi întâmplat, dar nu mă pot pronunţa. Ce pot să spun e că aşa se face! Aici vorbim şi de un copil născut prematur, din câte am înţeles, deci un copil hiperfragil. Dar nu ne putem antepronunţa, trebuie să lăsăm anchetă să ajungă la concluzii”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române la Antena 3.

Mă simt obligat să subliniez faptul că un specialist în ceea ce privesc non-născuții explică pentru adevarul.ro că Taina Sfântului Botez nu dăunează copilului, dacă este făcută așa cum trebuie.

Mai mult, în opinia medicului, în cazul lui Iustin, o problemă putea fi faptul că s-a născut prematur, pentru că în cazul bebeluşilor veniţi pe lume înainte de termen, ”sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”.

„Sunt nou-născuţi care se îneacă cu lapte. Probabil că a făcut criză de apnee şi a intrat în stop, pentru că n-a avut cine să-l stimuleze să-l pună într-o poziţie corectă.

Ceremonia religioasă nu are nimic. La noi, asistentele fac baia respectivă, doar că noi ştim cum să procedăm. Faptul că este prematur, este ca şi cum aţi avea un copil la şcoală de nota 5-6, acolo se scaldă. Contează vârsta de gestaţie la naştere şi patologia asociată prematurităţii. (...)” - a declarat medicul neonatolog Adina Frenti, de la Spitalul Suceava.

Mai multe detalii în articolul: Părerea unui neonatolog despre tragedia de la Suceava în care un prunc a decedat după puțin timp de la botez
 
Foto credit: moldova.europalibera.org
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe