23 Ianuarie 22

„PRESĂ VS BISERICĂ!”

Presa duce un război ideologic contra Bisericii, este clar. Acum ceva zeci de ani în urmă se dădea în perioada dictatorial-comunistă directive să fie căutați preoți sau creștini bețivi, vicioși, oameni slabi pentru a se da ca și exemplu negativ, astfel urmărindu-se distrugerea credinței în Dumnezeu a oamenilor ... nu au reușit. Acum lupta contra Bisericii nu mai ar nevoie de directive, ura aproape că vine „natural” din sufletul celor fără de Dumnezeu, fără de suflet.

Pe acest subiect a publicat pe un site social și jurnalistul Paul Andrei, postarea se numește „PRESĂ VS BISERICĂ!”.

Iată textul integral:

„Sau ce facem când 4 din 5 români nu mai au încredere în "câinele de pază al societății"!
În urmă cu o săptămână a apărut pe piață sondajul LARICS la comanda Academiei Române, intitulat Barometrului Vieţii Religioase. Multe site-uri au titrat mare "Românii se declară religioși deși merg rar la slujbele religioase!"
Analfabetismul funcțional și lipsa de cultura generală din partea unor colegi angajați pe repede înainte au reușit performanța de a interpreta exact pe dos cifrele sondajului.
La întrebarea "Cât de des mergeți la biserică?" românii au răspuns astfel:
31,2% Ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie
23,4% O dată pe săptămână sau mai des
22,2% Doar la sărbătorile mari
16% dintre respondenţi merg la biserică cam o dată pe lună
7% deloc.
Pentru orice om trecut puțin prin viață a merge o dată pe lună la biserică este destul de DES, o dată pe săptămână este REGULAT. Ocazional la unele sărbători înseamnă de asemenea că ești un CREȘTIN PRACTICANT. Sărbătorile sunt destul de dese în ortodoxie.
Sărbători nu înseamnă doar Paște și Crăciiun așa cum cred cei 22,2% care doar atunci ajung pe acolo.
Deci avem nu mai puțin de 23,4+16=39,4 dintre români care merg DES la biserică și alți 31,2 care merg din când în când. Ajungem la procentul de 70,6 de români care MERG LA BISERICĂ.
Și mergem mai departe cu ceea ce vreau să spun astăzi. Și o spun cu un mare regret în glasul pe care nu-l puteți auzi.
M-am apucat să pun cap la cap sondajele efectuate de-a lungul anilor despre încrederea românilor în principalele instituții ale statului. Cifrele găsite au scos la iveală următorul grafic. Voi atașa în comentarii și sursa cu respectivele sondaje.
Și cifrele nu mint. Biserica Ortodoxă Română pe care se urcă unii și încearcă s-o dărâme e pe un trend ușor ascendent. În 2015 se bucura de încrederea a 56,3% dintre români, în timp ce luna aceasta a "scăzut" la 62,4. Cu toate atacurile la care a fost supusă în ultimii ani.
Vreau să mă refer însă la ceea ce se întâmplă în coloana din stânga. Presa a plecat de la 35,7 încredere în 2015 și a ajuns într-un an 2021 să "se bucure" doar de aprecierea unui singur român din 5. Nu cred că mass-media mai prezintă astfel de cifre în nicio țară democratică din Europa.
Cauzele sunt multe, toți suntem vinovați. Și eu și oricine facem parte din această "tabără" trebuie să ne punem întrebarea ce am greșit și să încercăm să găsim soluții pentru a îndrepta această situație. Nu e posibil ca acest "câine de pază al democrației" să fie rănit, schiop și orb.
Scriitorul Tudor Arghezi a spus despre presă "Intr-o societate modernă este de neconceput dezvoltarea unei vieți spirituale, sau chiar a unei vieți economice, sociale normale, fără presă. Presa este un plamân prin care respiră o națiune."
Plămânii națiunii române sunt afectați în proporție de 79,6 la sută. 100-20,4.
Românii consideră și simt că presa și-a abandonat rolul ei primordial. Că e așa sau nu nici nu mai contează, importantă e percepția. Presa se bazează în special pe publicul ei care o ascultă sau citește. Dacă legătura dintre presă și public se pierde ea e foarte greu de reînodat.
La noi lucrurile s-au inversat, presa nu se mai află în slujba cetățeanului ci tot mai des pune în primul plan interesele financiare, politice, ale trustului sau patronatului, ideologice și așa mai departe.
Și revenind la comparația cu încrederea în biserică. Această presă aflată la 20,4% de multe ori mușcă dintr-o altă instituție care se bucură de aprecierea a 62,4%. Nu e normal și nici productiv pe termen lung. Cele două nu sunt deloc antagoniste, din contră, au colaborat și fiecare are rolul său bine definit fără să o afecteze pe cealaltă.
S-a ajuns în situația în care jurnaliștii, altădată considerați o categorie de elită, să fie blamați în public de oamenii de rând. Dacă intrăm pe secțiunea de comentarii a tuturor marilor jurnaliști ai țării vom fi îngroziți de ce vom găsi acolo. Indiferent în ce instituție activează.
Și eu m-am radicalizat destul de mult în ultima vreme, pe toate subiectele, deși mereu am încercat să păstrez o poziție de echilibru. Recunosc că nu mi-a reușit uneori, am căzut deseori în plasa nervilor, a emoțiilor, a subiectivismului. Uneori am realizat că nu e normal și că m-am ambalat prea tare deși poate nu era cazul.
Colegi jurnaliști, mulți ne-am angajat în presă cu un entuziasm de a face lucruri mărețe, unii pentru a câștiga o pâine, alții din pasiune pentru un anumit domeniu. Niciodată însă nu am intrat în presă pentru a păcăli sau manipula oamenii. Nu aceasta e sarcina noastră. Nu trebuie să ne considerăm deasupra oamenilor de rând și nu trebuie să ne transformăm într-un organ de represiune sau de propagandă. De orice parte ar fi ea și pe orice subiect la zi.
Cumva, toți cei implicați trebuie punem umărul și să ridicăm acest procent de 20,4. Mai avem puțin și intrăm cu barca în cascadă, hai să tragem în ultimul ceas de vâsle. România a avut tot timpul succes la canotaj, să învățăm de la campionii noștri. Hai, putem!
Mulțumesc,
Crăciun cu bucurie tuturor!
PS: Cifrele sunt din singurele sondaje realizate în ultimii ani in care ambele instituții au fost luate împreună în considerare.” - a scris jurnalistul.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe