NESFÂNTUL MÂNTUIT
Încă din Vinerea Mare, de acum 2000 de ani, ni s-a revelat prin Mântuitorul Iisus Hristos adevărul despre cine sunt cei ce se mântuiesc.
Aceștia sunt de două feluri : - Sfinți - Nesfinți După ce Raiul s-a redeschis, însă de data aceasta în Cer, primul care a intrat în Rai, adică recunoscut în auzul tuturor de către Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, nu a fost un sfânt ... Detalii... » „Dar ce-mi trebuie mie să mă duc la un popă ca să-i spun păcatele mele?!”
„Dar ce-mi trebuie mie să mă duc la un popă ca să-i spun păcatele mele?!
Dumnezeu știe ce am făcut și mă aude. Trebuie să mă ierte Dumnezeu, nu popa. N-am nevoie de popă și de nimeni. Eu mă spovedesc și mă rog de acasă, în sufletul meu…” De foarte multe ori am auzit oameni spunând asta când venea vorba despre Taina Spovedaniei. Din nefericire, am auzit-o din multe guri, de toate vârstele. A fost d ... Detalii... » Pentru cei ce nu s-au lămurit cu cinstirea icoanelor, explic foarte simplu.
Pe Dumnezeu nu L-a văzut nimeni, adică firea Dumnezeiască, dar am văzut pe Fiul, în firea Sa omenească, așa cum a trăit pe pămînt, Om adevărat și Dumnezeu adevărat. De vreme ce L-am văzut și atins, e lesne că Îl putem și picta, așa cum scriem și vorbim despre El, mișcați fiind de dragoste. Nu firea Dumnezeiască o reprezentăm, ci firea umană a lui Hristos și nu credem că Dumnezeu e în scîndură, ci că gîndul nostru și închinarea noastră merge către
...
Detalii... »
A trecut la Domnul părintele Iulian Prodromitul, duhovnicul schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte.
Ioan Lazăr, precum se numea mai înainte de a deveni ieromonahul Iulian, părintele s-a născut la data de 8 ianuarie 1926, in localitatea Vorona, județul Botoșani. Părinții săi, Ilie si Elisabeta, oameni simpli si credincioși nu l-au împiedicat pe tânărul Ioan sa îmbrățișeze viața monahală.
Astfel, în anul 1946, la numai 20 de ani, el va fi închinoviat la Mânăstirea Sihăstria, județul Neamț. În anul 1950, el va termina armata, lucru ob ... Detalii... » Să nu ne uităm istoria care uneori chiar a fost „trasă pe roată” La propriu.
28 februarie
Execuția lui Horea și Cloșca. La data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania din anul 1784, au fost executați prin tragere pe roată la Alba Iulia. Cel de-al treilea conducător al marii revolte țărănești și anume Crișan, știind ce avea să urmeze și nedorind să fie batjocorit, se spânzurase în închisoare cu nojițele de la opinci, cu două săptămâni mai înainte. &n ... Detalii... » Ispitele ne arată cum suntem de fapt.
De la Avva Ammona , ucenicul marelui Antonie , aflăm că „ispitele sunt îngăduite credincioşilor adevăraţi, pe când cei fără ispite sunt falşi credincioşi, care poartă îmbrăcămintea credinţei, dar nu trăiesc cum cere credinţa“. Acelaşi părinte ascetic adaugă în Cuvinte filocalice:
„Se spune despre copaci că, atunci când se clatină de vânturi, se adâncesc şi se înalţă mai mult. La fel se întâmplă şi cu drepţii“, căci i ... Detalii... » POST ÎNSEAMNĂ A NU MÂNCA
Adam și Eva în Grădina Raiului au primit cei dintâi rânduiala postului, iar această rânduială a fost de a "nu mânca" un anumit fruct.
Deși fructele în gândirea noastră sunt considerate a fi de post, totuși în înțelesul vechi al cuvântului "post" înseamnă a nu mânca sau cel mult a mânca foarte puțin și nicidecum a te sătura de tot felul de mâncăruri de post. Mântuit ... Detalii... » PREOTUL ...
Dacă vorbește cu bogații, e capitalist;
dacă vorbește cu săracii, e socialist. Dacă-i zâmbitor, nu-i serios; dacă-i serios, nu-i cordial. Dacă bea alcool, e bețiv; dacă nu bea deloc, nu știe să se integreze. Dacă umblă elegant, e lumesc; dacă poartă reverenda, e retrograd. Dacă vorbește cu femeile, e ceva la mijloc; dacă-i rezervat cu femeile, e misogin și posac.< ... Detalii... » „Nimeni nu a urcat la Ceruri cu răsfățul”
O suferință gravă a oamenilor contemporani, chiar și a credincioșilor, este lipsa dispoziției de a ridica și de a-și duce propria cruce și de a-L urma pe Mântuitorul nostru Cel Răstignit. Vrem binecuvântarea lui Dumnezeu, vrem pacea lui Dumnezeu, vrem cununile mântuirii, vrem Raiul, îi cinstim pe sfinți și pe mucenici, dar nu vrem pătimirea celor rele, nu vrem postul și strâmtorarea înfrânării, nu răbdăm încercările și bolile, nu suferim plecarea
...
Detalii... »
Îngerul legat de preot
În unul din multele manuscrise din Sfântul Munte Athos am găsit următoarea istorisire:
În Sfânta Biserică a Sfântului Mercurie a fost un preot, care odată, într-o seară, a băut mult vin și s-a îmbătat, după care a avut o cădere trupească. A doua zi era o sărbătoare și preotul a liturghisit. Când a sfârșit Dumnezeiasca Liturghie, i-a apărut înainte un Înger, care l-a mustrat și i-a spus cu mâhnire: – Nenorocitule, ce ai făc ... Detalii... » Apel către vedete
Fac un apel către vedetele de la emisiunea Survivor România:
În loc să vă jucați ca și copiii la televizor, mai bine veniți la noi în Inima României. Avem câteva sute de bătrâni la care trebuie să le ducem lemne și mâncare. Puteți crăpa lemne, le puteți așeza, puteți mătura zăpada, puteți face ceva util pentru țară, cu adevărat! Puteți face aceste lucruri îmbrăcați în Burberry și tatuați. Cică tatuajele cresc p ... Detalii... » „Vai de ea conștiință care se adecvează cu fiecare schimbare de regim.”
BASILICA.RO
Flux de știri „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Vasile Bănescu. Nota mea: credincioșii ortodocși români să stea cuminți. Preoții de acolo nu-s de-ai noștri. Îs de-a lui Krill și ... Detalii... » |
-->