22 Octombrie 20

Preot Răzvan Andrei IONESCU: Sfintirea nu este un concept stiintific, ci fiintial.

   „Cele două sute de exemplare destinate țării noastre, sau ce a mai rămas din ele, vă invită la descoperirea unui om viu, un sfânt contemporan, un nuanțat intelectual încredințat lui Hristos în taina inimii sale, de unde harul cu care reușește să se adreseze omului contemporan.
   A fost o bucurie să trudesc la acest volum, și bucuria se prelungește prin aceea că va ajunge, acolo unde este primit, în casele, și mai ales, în inimile dvs.” - părintele Răzvan Ionescu.

Aveți acces la volumul "Duhovnicie și știință în teologhisirea arhimandritului Sofronie Saharov" vizitând Librăria Bizantină de lângă Patriarhie: librariabizantina.ro

   Cunoasterea ne este esentiala pentru ca prin cunoastere devenim. Cum cunoastem? Sfantul Siluan Athonitul mentioneaza doua moduri posibile de cunoastere a existentei. Ucenicul sau, ahimandritul Sofronie, remarca diferentele care le pozitioneaza pe acestea antinomic din puctul de vedere al orientarii mintii. In timp ce este specific stiintelor sa propuna o investire a intelectului in exterior, sondand lumea inconjuratoare cu ajutorul aparatului tehnic destinat eficientizarii maxime a investigarii, devenirea teologica presupune retragerea in „camara inimii”, acolo unde Tatal ceresc vede in taina efortul omului de a se aduna launtric pentru intalnirea cu El, in rugaciune. Prima lucreaza in domeniul lui „ce”, sau eventual a lui „cine” abordat prin prisma a ”ce”, in timp ce a doua in domeniul lui „cine”. Una este cercetarea stiintifica prin care mintea condusa logic obliga natura sa se dezvaluie intelegerii conform unei anume paradigme – viziuni proiectate asupra lumii si altul este efortul duhovnicesc de incordare spre a ‚prinde” in viata ta ceea ce Dumnezeu Insusi doreste sa puna si care depaseste pe om ca putere de intelegere.

„Experienta crestina a comuniunii suprafiresti cu Dumnezeu depinde in chip esential de vointa Altuia si se distinge de caile intelectuale prin aceea ca e intotdeauna traita ca un har.”

 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe