29 Septembrie 20

„Pot să meargă la biserică întreaga viață și totuși să nu înceapă viața duhovnicească”

   „Astfel de oameni pot să stea întreaga viață în biserică, să devină în general oameni buni. Să nu facă nimic rău – să nu ucidă, să nu fure, să nu desfrâneze. Însă, cu toate acestea, să nu ducă o viață duhovnicească.
   Pot să meargă la biserică întreaga viață, să se împărtășească, să se spovedească și totuși să nu înteleagă cu adevărat ceea ce fac, să nu înceapă viața duhovnicească și „șlefu­irea” de sine. Să nu ducă o viață duhov­nicească.
   Obișnuința cu cele sfinte, obișnuința cu spovedania reprezintă una dintre cele mai mari rele ale vieții noastre bisericești. Dacă acum începem să ne împărtășim des, fără să ne mărturisim, vom obține un rezultat cu totul nou, înfricoșător. Aceasta nu este o cale de urmat.
   Foarte repede se cern aceia care își schimbă viața duhovnicească prin mărturisire. Rămân doar puțini care se nevoiesc cu adevărat, care doresc într-adevar și cărora „le priește” nevoința, care caută să ducă o viață duhovnicească.”
 
Extras din: Vorobiev, Vladimir, pr. - Duhovnicul și ucenicul. Veșnicia, bolile sufletești și problemele creștinilor de astăzi - EDITURA:SOPHIA / TRADUCERE:GHEORGHIŢĂ CIOCIOI

Cumpără cartea „Duhovnicul și ucenicul. Veșnicia, bolile sufletești și problemele creștinilor de astăzi ” de pe librariasophia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe