08 August 22

Postul cel Mare

   Am ajuns în ușa postului celui mare și aspru. Ne pregătim bagajul pentru o călătorie lungă și plină de provocări. Trebuie să nu uităm să înghesuim în această desagă de drumeție câteva lucruri esențiale : răbdarea, pacea și dragostea.
    Ca la fiecare început de drum, există fără îndoială râvna cea bună. Vom păși plini de zel, să postim aspru, fără untdelemn și vin. Vom încerca să nu lipsim de la nici o slujbă specifică acestei perioade. Vom umple frigiderul cu mâncare vegetală și astfel ne vom liniști că am început călătoria cea sfântă spre Înviere. Dar nu aceste lucruri sunt esențiale, dacă omitem partea profundă a Postului.
    Provocarea cea mare nu constă în regimul alimentar, a schimba un fel de mâncare cu un altul este la îndemăna oricui. Dar ce facem cu înclinațiile rele, de care nici mâncarea uscată, nici rugăciunea îndelungată, chiar și lecturile cele duhovnicești nu le pot estompa în totalitate. A nu judeca este deja o formă de postire. A nu privi cu poftă la bunurile altuia, este o înfrânare specifică acestei perioade. A întinde mai des milostenia către o mână întinsă și un stomac lipsit de hrană, este gestul de iubire pe care trebuie să-l sporim mai mult ca oricând în post.
    Dacă în această călătorie ne vom debarasa doar de mâncare, dar nu și de pofta care ațăță răutățile din inimă noastră, nu am reușit decât cel mult o dietă. Chiar dacă vom înceta să judecăm direct pe aproapele, dar zilnic vom provoca discuții sterile în mediul online, pe paginile de socializare (Facebook, Instagram, WhatsApp) nu am câștigat nimic.
    Să intrăm în post cu câteva gânduri și ținte precise. Să răbdăm orice încercare se va ivi pe parcursul urcușului nostru duhovnicesc. Sădind pacea în jurul nostru, chiar dacă va fi să ne călcăm pe orgoliu și personalitatea noastră atât de greu de stăvilit. Să însămânțăm dragostea oriunde ne vom afla, căci în gesturile de iubire ne asemănăm deplin cu Dumnezeu. Învierea să ne prindă într-o lume mai pașnică, așezată și dornică de schimbarea cea bună, la care suntem chemați mai ales noi creștinii, copiii legitimi ai lui Dumnezeu. Căci văzând faptele noastre cele bune, toți ceilalți să-L slăvească pe Dumnezeu! Post binecuvântat!

Părintele Alexandru Lungu
Taguri: mare, POSTUL, cel
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe